Uppståndelse och upprättelse

Piteå2007-04-07 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Påsken är den största högtiden i det kristna kyrkoåret. Korsfästelse, död och uppståndelse. Och nog sker det under i dessa dagar. Saven stiger. Träd och växter börjar så sakteliga vakna upp från vinterdvalan, för att om någon månad stå i sin skiraste grönska. Pånyttfödda.

Människor kan vakna upp från medvetslöshet, men bara en enda människa har, enligt litteraturen, återuppstått från det döda. Flugor gör det hela tiden. Där ligger dom mellan fönsterrutorna. Ryggläge och benen i vädret. Stendöda.

Så kommer vårsolen och strax börjar flugfäet försiktigt vifta på det ena benet efter det andra, för att till sist besluta sig för att stiga upp och testa vingarna. Och så surrar den till ett uppfordrande; Släpp ut mig!



Påsken är också lammstekar, ägg, kycklingar, liljor, tulpaner, björkris, häxor och kvastar. Med kvastar kan man flyga till Blåkulla, sopa rent framför egen dörr eller sopa under mattan.

Överåklagaren och chefen för riksenheten för korruption, Christer van der Kwast, föreföll ägna sig åt det sistnämnda när han beslutade att ställa in förundersökningen av moderaten och utrikesministern Carl Bildts miljonersättning från Vostok Nafta, ett bolag vars tillgångar nästan uteslutande består av aktier i statliga ryska gasjätten Gazprom. Bildt erhöll styrelsearvode i form av optioner värda fyra miljoner kronor sedan han utsetts till utrikesminister.



Christer van der Kwast hittade inget olagligt med affärerna. "Det kan anses föreligga ett yttre samband mellan förmånen och tjänsteutövningen", skriver van der Kwast men skyndar sig sedan att hylla Bildts karaktär "risken att han ska påverkas av förmånen är mycket begränsad". Ersättningen på fyra miljoner var rimlig. Och Carl Bildt är ju en riktig karl. En karl som inte låtar sig mutas. Ansåg van der Kwast.

Om landshövdingen och vänsterpartisten Maggi Mikaelssons förehavanden och karaktär har Christer van der Kwast en helt annan uppfattning. Henne har han anklagat och lyckats få fälld för mutbrott i Östersunds tingsrätt. Brottet bestod i att hon låtit sig bjudas på älgjakt och två trerättersmiddag med öl och vin av SCA.



I Maggi Mikaelssons fall tvekade inte Christer van der Kwast. Riskerna var inte små. I slutpläderingen framhåller han att bjudningen haft den "karaktären att det varit risk att hon skulle påverkats i en för SCA gynnsam riktning". Det var väl ölet och vinet som skulle fördunkla hennes omdöme. Något älgkött fick hon inte.

Landshövdingar är tjänstemän, inte politiker. I uppdraget ingår att göra reklam för sitt län och därmed nära kontakt med näringslivet. Landshövdingar bjuder och bjudes. Hovrätten för Nedre Norrland friade i en dom före påsk Maggi Mikaelsson från misstankar om mubrott.

I domen konstaterar hovrätten att värdet av mat och logi var fullt rimligt, nöjet och rekreationen av underordnad betydelse, jämfört med den information och kunskap som jakten innebar. Landshövdingen gavs tillfälle att träffa olika företrädare för näringslivet. Ett par arbetsdagar under informella former.



Christer van der Kwast tänker dock inte släppa taget. Av allt att döma anser han att Carl Bildt har integritet att hantera en förmån på fyra miljoner, men att Maggi Mikaelsson är så underutvecklad på den punkten att hon låter sig köpas för en trerättersmiddag med öl och vin.

van der Kwast vill ha fallet prövat i Högsta Domstolen. Maggi Mikaelsson är inte att lita på. En farlig kvinna för landet. Kanske är hon en häxa?

Glad Påsk!
Läs mer om