”Vill du att EU ska bestämma antalet icke-ungerska personer som ska omplaceras i Ungern, även utan medgivande från parlamentet?”
Den frågan ska väljarna i Ungern besvara med ett ja eller ett nej i folkomröstningen nästa söndag, den 2 oktober. EU-ledarna bestämde att varje EU-stat ska ta emot ett bestämt antal kvotflyktingar, alltså personer som är registrerade hos FN:s flyktingorgan UNHCR och som bedömts vara i behov av att omplaceras till ett nytt hemland. Systemet är ett försök av unionen att utjämna skillnader mellan de olika mottagarländerna. Sverige hade ju länge en generös asylpolitik medan en del andra länder var mycket njugga då det gällde att släppa in asylsökande.
På ett FN-möte i New York tidigare i veckan lovade 50 länder att ta emot totalt 360 000 flyktingar – en fördubbling jämfört med tidigare. Samtidigt åtar sig Sverige att ta emot fler kvotflyktingar.
– Vi går från 1 900 till 5 000 på några år. Det är mycket i internationella sammanhang, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Vissa länder har varit kritiska till detta med omfördelning, bland andra Ungern. I det landet styr Fidesz, ett nationalkonservativt och kristdemokratiskt parti, med tydliga SD-drag. Partiledaren och premiärministern Viktor Orbán visar alltfler nationalistiska och auktoritära drag, precis som Putin. Oppositionen har svårare att verka och författningen har ändrats för att trygga Fidesz maktställning. Idén att hålla folkomröstning om kvotflyktingar kan synas listig. Först piskar man upp en opinion mot de asylsökande (och EU-immigranter), sedan frågar man folket och kan sedan ge besked till EU: Nej tack, vi är inte intresserade.
I klartext betyder det ju att andra länder i unionen måste ta emot fler kvotflyktingar. Om Ungern skulle säga nej kan man kallt räkna med att flera länder kommer att göra likadant.
Det hela är ett försök från den starkt högerorienterade regimen i Budapest att mobilisera en opinion mot EU:s flyktingpolitik i stort. Förslaget om omfördelning av kvotflyktingar rör ju bara en liten del av alla som vill lämna sina hemländer eller redan har gjort det. Men längre orkade inte EU.
En ungersk vägran att ta emot kvotflyktingar enligt det system EU utarbetat måste leda till någon form av motreaktion. Men EU är ju ingen kraftfull organisation med stora muskler. Och efter Storbritanniens brytning med EU tål inte organisationen så mycket mer. Hela det ungerska upplägget är en provokation mot EU.
Ty det är ju så att flyktingarna fortsätter att fly undan krig och terror. I år har drygt 300 000 kommit över Medelhavet, tretton gånger fler än invånarantalet i Piteå. Allt talar för att flyktvågen kommer att fortsätta.
I ett läge när det behövs utrymme och tolerans så vinner inskränktheten och nationalismen terräng. Tyvärr inte bara i Ungern. Vad händer i Sverige om en borgerlig statsminister får aktivt eller passivt stöd av Sveriges Viktor Orbán, alltså Jimmie Åkesson?