Ungdomar flyr kommunpolitiken

UNGDOMSPOLITIK. En tredjedel av de unga politiker som valdes in i några av våra kommunala församlingar vid förra valet har hoppat av sina uppdrag. Något som drabbat alla partier. Det tycks vara lika lätt för en ung aktiv socialdemokrat som en ung moderat eller kristdemokrat att tröttna och lämna den aktiva politiken. Besvikna.

En tredjedel av de ungdomar som valdes in i kommunfullmäktigeförsamlingar vid förra valet har redan lämnat den aktiva politiken. Trötta på att inte kunnat att påverka och på att ingen lyssnar på dem. Det är illavarslande.

En tredjedel av de ungdomar som valdes in i kommunfullmäktigeförsamlingar vid förra valet har redan lämnat den aktiva politiken. Trötta på att inte kunnat att påverka och på att ingen lyssnar på dem. Det är illavarslande.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Piteå2009-05-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ungdomar vill att något ska hända i ett engagemang. De har svårt för det långbänkande som blivit så vanligt i de kommunala politiska församlingarna, då vänder de sig hellre till enfrågerörelser som på ett skarpare sätt kan driva ett engagemang.

Det är inte svårt att finna orsaker till varför de traditionella partierna har så svårt att behålla de ungdomar som tagit steget att bli politiskt aktiva. De politiska arbetsformerna är stela och formalistiska och de flesta beslut fattas i små verkställande grupper.
Samförstånd är viktigare än konflikt.
Fullmäktigeförsamlingar blir därför transportkompanier som helst ska hålla tyst och rösta enligt partilinjen. Då är det svårt att som ung driva och få gehör för egna frågor. Slår man huvudet i väggen alltför många gånger är det inte märkligt att man slutligen tröttnar. Istället för att fortsätta vara röstboskap hoppar man av.

I grunden är det allmänpolitiska intresset sannolikt starkare hos dagens ungdomar än hos tidigare ungdomsgenerationer. Inte så märkligt mot bakgrund av att informationsutbudet är mångdubbelt större än förr.
Ungdomar reser utomlands mer än någonsin. Internet gör att det går att koppla upp sig till information var helst den finns.
I en ungdomsgeneration finns självfallet alla kategorier av åsikter representerade. Från dem som har ett starkt och intensivt samhällsengagemang till dem som inte bryr sig alls. Så har det nog alltid varit. Den förändring vi ser i dag är att allt fler unga ställer sig vid sidan om de traditionella politiska partierna. Det kommande EU- valet ska bli spännande på så sätt att Piratpartiet, med alla sina engagerade ungdomar, även går och röstar.
Attitydmätningar visar att ungdomens syn på politiken generellt handlar om att partierna upplevs som konservativa i sin uppbyggnad och stelbenta i sin verksamhet. De är bra på att administrera politiken, men sämre på att få idéerna och ideologierna att brinna.
Unga vill ha raka och tydliga besked. Något som de saknar i det dagspolitiska harvandet. Inte sällan upplever de instinktivt att de gamla partistukturerna inte möter dem på en likställd nivå och att det är oerhört svårt att påverka om man en gång tagit steget fullt ut och engagerat sig partipolitiskt. Om man gör det får man dessutom räkna med att jätteproppen Orvar spärrar vägen. Ofta i form av
medelålders män som alltid vet bäst.
De etablerade partierna har svårt att hänga med i de frågor som berör ungdomarna; jobben, tryggheten, solidariteten och rättvisan.
Verkligheter med innehåll för många unga.
Hos dagens ungdomsgeneration finns ställningstagandet och viljan att påverka, men man vill inte alltid köpa hela det partipolitiska paketet. Ofta engagerar sig ungdomar i en fråga och driver denna hårt och konsekvent. Det är bra, men de etablerade partierna borde vara mer öppna och mottagande för dagens ungdomsgeneration. Lyssna och låt dem ta plats.

När de politiska beslutsfattarna mestadels upplevs bestå av medelålders lätt överviktiga män, som dessutom har svårt att lyssna, är det hög tid att börja tänka i nya banor. Så Mona, sätt fart!

Läs mer om