Unga först ut när jobben sinar

JOBBEN. Unga, friska, arbetsföra människor ska inte behöva hamna i socialbidragssvängen. Med den motiveringen säger socialtjänsten i Älvsbyn nej till försörjningsstöd. Ståndpunkten är det absolut inget fel på. Dessvärre tycks alternativen saknas.

Arbetslösheten ökar snabbt och snabbast försämras de ungas arbetsmarknad. En grupp som också är uselt försäkrad när jobbet försvinner.

Arbetslösheten ökar snabbt och snabbast försämras de ungas arbetsmarknad. En grupp som också är uselt försäkrad när jobbet försvinner.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2009-02-10 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetslösheten ökar och varseltakten fortsätter att hålla rekordfart. Första februariveckan varslades 4 525 personer om uppsägning. Veckostatistiken slår hela fjolårets februari med drygt 1 400 varsel, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.
Siffrorna gäller hela landet, men Norrbotten har ingen positiv särställning. Tvärtom. Vid årsskiftet var det bara Gävleborgs län som visade upp högre arbetslöshet än Norrbotten. Arbetslösheten stiger från en historiskt låg nivå, men ökningen har kommit snabbt och att varslen på ett år fördubblats talar för en oroväckaden utveckling. Offentliga sektorn står för en tredjedel av varslen och fler lär det bli när landstingets och kommunernas ansträngda ekonomi ytterligare pressas av minskade skatteintäkter.

Snabbast försämras arbetsmarknaden för de unga. Den borgerliga alliansregeringens stolta mål om att sätta de unga i arbete genom att befria dem från beroendeframkallande Ams-åtgärder och höga arbetslöshetsersättningar har helt kommit på skam. A-kassan är försämrad och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna minimerade, så långt är målet uppfyllt, men jobben de unga skulle välja att gå till finns inte.
För de unga handlar det inte om att välja och välja bort. De är de unga som väljs bort. När konjunkturen viker och efterfrågan minskar drabbas i första hand de som nyss kommit in på arbetsmarknaden och de som fått ett jobb efter att ha gått arbetslösa en längre tid. De hinner knappt in på arbetsmarknaden så åker de ut igen.

De snabba kasten innebär att de unga inte hinner etablera sig och därmed heller inte kvalificera sig för någon arbetslöshetsersättning värd namnet. För den som saknar fackansluten a-kassa finns grundersättningen på maximalt 320 kronor per dag fem dagar i veckan. Alltså runt 6 400 kronor per månad före skatt.
För att få maxbeloppet krävs att du arbetat heltid de senaste tolv månaderna utan frånvaro.En sjukdag och det blir avdrag. Inte lätt att uppfylla för den som går från det ena påhugget till det andra. Men även om man lyckas få ut maxsumman är det tämligen omöjligt att bo, äta och klä sig för de pengarna.. Ändå tycks det vara vad som förväntas.

I måndagens Piteå-Tidningen berättas om en arbetslös 21-åring i Älvsbyn som trots ihärdigt jobbsökande kammat noll. Hyran har han under flera månader fått hjälp med av sina föräldrar, men nu tvingas han säga upp lägenheten och flytta hem till sin trångbodda mamma sedan socialtjänstens sagt nej till hans ansökan om bostadsbidrag.
"Ingen som är ung och arbetsför ska behöva hamna i socialbidragssvängen", säger handläggaren vid socialkontoret i en kommentar. Den åsikten är det inga problem att ställa upp på. Frågan är hur alternativen ser ut. Finns det några jobb att få i denna nedgångstid? Det verkar inte så.

Den här 21-åringen är inte ensam om sin arbetslöshet. I förra veckan var det närmare 2 550 unga norrbottningar som saknade jobb. Av dem var det bara 110 som deltog i någon arbetsmarknadsutbildning och bara 23 som hade någon form av arbetspraktik. Till kommunerna med högsta ungdomsarbetslösheten hör Älvsbyn, Där var den i december så hög som 15,5 procent.
Socialbidrag är ingen bra lösning för den som är ung och frisk, men att inte kunna flytta hemifrån är knappast bättre för en ung människas utveckling. Det måste till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sysselsättning och utbildning, i väntan på att konjunkturen vänder uppåt igen.
Och för dem som inte ens i glödande högkonjunktur platsar på den öppna arbetsmarknaden, måste riksdag och regering skapa en andra arbetsmarknad.
Läs mer om