Unga de stora förlorarna
arbetsmarknad Ungdomsarbetslösheten har ökat med drygt 9 000 personer under det senaste året, och ökningen tycks inte ta slut. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) börjar blir allt mer en arbetslöshetsminister. Borta är alla högtidliga tal om arbetslinjen och "det nya arbetarpartiet" hör vi inte längre talas om.
Allt fler unga ställs vid sidan av arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) saknar, inte oväntat, recept mot den utvecklingen.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
44 500 ungdomar arbetslösa, ungdomar mellan 18 och 24 år. Av dem var närmare 6 000 långtidsarbetslösa. Ändå har alliansregeringen mage att fortsatt hålla fast vid att ett jobb är viktigt och att alla ska ha ett arbete. Men när dom inte finns?
Littorin och hans regering börjar skapa en Kafka-verklighet. Det finns inga jobb att få, men du måste ändå skaffa dig ett jobb. Det gäller ungdomar, sjukskrivna och de många som nu hamnat i arbetslöshet.
Det vore klädsamt om Sven Otto Littorin kunde ta fram de jobb som inte finns. Om inte borde han och hans högerregering se till att de människor som hamnat utanför den så kallade jobblinjen får a-kassa eller annan försörjning som de kan leva på.
Det som nu sker gör att klyftorna i vårt samhälle blir allt djupare. Besvikelsen över den förda politiken, och över politiker över huvud taget är något som gör att många ungdomar vänder politiken ryggen.
Antalet varsel om uppsägningar under januari uppgår redan till minst 13 000, lägg därtill ett mörkertal. Hittills under januari har antalet arbetslösa ökat med
40 000 i jämförelse med motsvarande månad 2008. Snacka om
arbetslöshetskris. Allt medan Sven Otto Littorin åker runt i landet för att träffa arbetslösa utan att kunna ge dem ett enda handtag för att få ett nytt arbete.
Att åka runt och prata går ju, men det vore bättre att regeringen agerade för att skapa jobb, för jobb behövs också i en lågkonjunktur.
Inte minst i den offentliga sektorn; sjukvård, äldrevård, skola och tydligen också inom försäkringskassan , där människor går på knäna på grund av obetalda övertider.
2009 blir ett år med kraftig ökning av arbetslösheten. Det är framförallt de unga som får betala ett högt pris, men också de många som varslats inom tillverkningsindustrin. Nu kommer även uppsägningarna inom kommuner och landsting.
I den lågkonjunktur och finanskris som vi lever i just nu är kampen mot arbetslösheten, och då i alla åldersgrupper, av avgörande betydelse för människors framtid.
Utan jobb ökar samhällsklyftorna, och det inte minst beroende på den borgerliga regeringens försämringar av a-kassan som gjort att drygt 500 000 lämnat denna. Många unga har inte ens anslutit sig. Hur ska deras ekonomi klaras i den växande arbetslöshetskrisen?
Vad säger du, Anders Borg?
Nu när tillverkningsindustrin varslat närmare 100 000 anställda på några månader är det kommunernas och landstingens tur. Redan pågår diskussioner i många kommuner hur man ska kunna spara när skattebaserna försämras. För att lyckas med sparbetingen är det de kommunanställda som kommer att drabbas inom skola, vård och äldreomsorg.
När högkonjunkturen var som hetast valde alliansregeringen att skrota en rad arbetsmarknads‑
åtgärder och att försämra Komvux. Nu när det blåser motvind står man utan dessa verktyg. Visst, Littorin, det blir ett "skitår".