Unga behöver jobb och trygghet
JOBBEN. Strejker och massdemonstrationer mot CPE skakar Frankrike. CPE står för lagen som ger arbetsgivare rätt att utan motivering avskeda anställda under 26 år. Samma lag som centerledaren Maud Olofsson så käckt argumenterar för. Plus sänkt a-kassa
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Maud Olofsson är stor beundrare av lagen och de Villepin. Det är hon rätt ensam om. LO:s franska motsvarighet kräver att lagen ska bort och ledaren för franska arbetsgivareföreningen tycker inte heller att det är någon större förlust om lagen försvinner.
Protester har pågått i fyra veckor och på tisdagen fylldes Frankrikes städer av miljontals strejkande och
demonstrerande. Fackföreningarna och en stor majoritet av studentorganisationerna står sida vid sida i den massiva kritiken och de får stöd från fackföreningsrörelsen i andra europeiska länder. Det verkar lovande.
Endast genom att gå samman och visa solidaritet kan arbetare och tjänstemän i olika länder stå upp mot arbetsgivare som, under hot om nedläggningar och företagsflytt, ställer krav om frysta och sänkta löner och krossad arbetsrätt. Så länge det finns någon som är billigare, så länge går ingen säker. Polska arbetare är mycket billigare än svenska, men nordkoreanska slavarbetare är billigare än polska arbetare, vilket polska varvsarbetare fått erfara
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är oacceptabelt hög. I februari var 67 058 ungdomar i åldern 18-24 år öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärd. Av dem fanns 3 388 i Norrbotten och i exempelvis Piteå är 18 procent av den här åldersgruppen utan ordinarie jobb. Det är, utan tvekan, väldigt allvarligt.
de Villepins lag är Maud Olofssons medicin mot ungdomsarbetslösheten. Blir det lättare att säga upp, blir det också lättare att anställa. En känd
högertes. Men att säga upp anställda är inte svårt. På det ges exempel i stort sett varje dag. Provanställningar finns redan och dessutom regeln "sist in, först ut", en regel som dock inte är omöjlig att rucka på om arbetsgivaren så önskar. Allting är förhandlingsbart.
Maud Olofssons franska medicin är ingen lösning. Med en så osäker ställning på arbetsmarknaden lär de unga få problem både med att skaffa bostad och banklån. 24-25-åringar är heller inga utpräglade ungdomar. I den åldern kan man mycket väl vara småbarnsföräldrar. Dessutom finns givetvis risken att arbetssökande som fyllt 26 år sorteras bort. I alla fall om just möjligheten att snabbt avskeda har en avgörande betydelse för om det blir någon anställning eller inte.
Om man till det osäkra anställningsförhållandet kopplar den borgerliga
alliansens planer på att sänka ersättningen från a-kassan, är det hur enkelt som helst att säga nej till centerledarens lösning på ungdomsarbetslösheten.
Men en lösning måste till. Och det snabbt. Det är regeringens uppdrag.