Ulvskog har fel, men får rätt

Piteå2006-02-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
e Den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskog försöker nu mobilisera socialdemokratiska väljare med lite klasskampsretorik. Hon är streetsmart och som gammal kommunist vet hon att skrämma upp kapitalet, få borgerligheten att gå till attack och därmed uppnå ett strategiskt mål inför valet - att mobilisera kärntrupperna.

Det finns tre uppenbara problem med Ulvskogs påstående om att kapitalet inte investerar i Sverige därför att de medvetet försöker vräka den socialdemokratiska regeringen.



För det första är det hon säger inte sant. En partisekreterare som använder medveten desinformation - oavsett syftet - förflyttar sig till samma gäng som odlar ideer om konspirationer och sammansvärjningar, att hemliga nätverk styr oss i det fördolda.

För det andra kanske Ulvskog kan mobilisera några fler väljare bland dem som misstror bolagen. Men hon stöter samtidigt bort väljare som tidigare tyckt att socialdemokraterna är bra för näringslivet, eftersom de för en ansvarstagande politik.

För det tredje öppnar den ulvskogska konspirationsteorin dörren för andra murkna tankar om hur överheten beter sig. Den som exempelvis säger att socialdemokraterna just nu slösar med skattemedel för att vinna valet, exempelvis genom att ordna pysselsättningsprojekt så att arbetslöshetsstatistiken fipplas till lite.



Allianspartierna har litet svårt att utnyttja den här typen av socialdemokratiska förlöpningar. En Timbrorapport om socialdemokraternas olika påhopp på näringslivet har det dock blivit. Det intressanta med Timbrorapporten är att den tagit med all socialdemokratisk kritik av näringslivet, utom ett uttalande från finansministern Pär Nuder, där han skjuter in sig på att näringslivets representanter tycks vara mer intresserade av att värna skattesänkningar som gynnar dem själva än sådant som är viktigt för hela näringslivets utveckling.



Pär Nuder har sagt: "Jag uppfattar det som att många företagsledare är mer intresserade av sin privatekonomiska situation än konkurrenskraften för deras företag" och "Jag är lite förvånad över att inte näringslivet inte är mer intresserat att värna den konkurrenskraftiga bolagsskattesats vi haft under många års tid."

Varför har Timbro utelämnat denna lilla problematiserande kritik, istället för att bemöta den? Jo därför att borgerligheten alltid haft svårt att handskas med sitt eget kortsiktiga profitintresse.



Om borgarklassen, eller bourgeouesin, skriver Marx följande: "Den har obarmhärtigt slitit sönder de brokiga feodalband, som band samman människorna med deras naturliga ledare, och icke kvarlämnat några andra band än det nakna intresset, det känslolösa ’kontant betalning’. /.../ Den har, kort sagt, i stället för den i politiska och religiösa illusioner höljda utsugningen satt den öppna, skamlösa, direkta, kalla utsugningen".

Detta förhållande utnyttjar socialdemokraterna till sin fördel. Vilket på sätt och vis är lite olyckligt, eftersom det finns en socialdemokrati som har ett annat intresse av näringslivet än att skära av näringslivets pulsåder. Ulvskog har fel, men kan få rätt.
Läs mer om