Tvärnit i svensk ekonomi
Konjunkturinstitutet (KI) blir allt mer pessimistiskt om den svenska ekonomins framtid. Bilden är i det närmaste nattsvart. Inte sedan andra världskriget har vi drabbats av en så djup kris som nu, skriver man i gårdagens rapport.
Konjunkturinstitutet målar i sin senaste rapport den svenska ekonomins närmaste framtid i mörka färger. Allt medan regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen sitter overksam.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetslösheten fortsätter att öka och kan nå elva procent lagom till valåret 2010. En mardröm för en regering, som har jobblinjen som sitt främsta politiska mål.
För att i någon mån mota de värsta avarterna av den internationella lågkonjunkturen vid den svenska grinden uppmanar KI dels Riksbanken att sänka räntan till i princip noll procent, dels att regeringen tar krafttag för att stödja kommunerna. Utan stimulanser inom kommunsektorn förväntas arbetslösheten öka än mer. Redan ligger mer än hälften av landets kommuner i startgroparna för att avskeda anställda och dra ner på verksamheter.
Konjunkturinstitutet anser att landets kommuner borde få ett tillskott på 8 miljarder under 2009 och med hela 50 miljarder nästa år. Allt för att människor inte ska förlora sina jobb och för att stimulera samhällsekonomin i stort, men regeringen tvekar.
När alliansregeringens vårbudget hamnar på riksdagens bord den 15 april vet vi förhoppningsvis vilka regeringens verktyg blir för att lindra effekterna av den allt djupare krisen. Intill dess får ekonomiraset rusa vidare med allt fler arbetslösa och allt fler varsel om uppsägningar. En oansvarig politik.
Nu försvarar sig Fredrik Reinfeldt mot kritiken om sitt stillasittande på åskådarplats med att den rödgröna oppositionen dels kräver en utgiftschock, dels en skattechock, men det är alliansen som sitter vid makten och som ska agera. Dagens passivitet och avsaknaden av konstruktiva grepp för att få fart på ekonomin är minst sagt märklig.
Ska inte en regering regera?
Detta sker allt medan allt fler människor får det allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Skillnaden mellan rika och fattiga har ökat.
I dag är det tufft att stå till arbetsmarknadens förfogande när man inte har råd till barnomsorg eller har en så låg a-kassa att denna knappt räcker till livets nödtorft.
Många blir beroende av kommunernas försörjningsbidrag, och då tvingas man leva under existensminimum. Då finns knappast ökad köpkraft på kartan, och den ekonomiska spiralen tar ytterligare några skutt nedåt.
I ett rikt samhälle som vårt måste alla ha rätt till en grundtrygghet och inte alltid behöva uppleva sig som försummade och bortglömda. De som redan har sitt på det torra har under högeralliansens hittills-
varande regeringsperiod fått det allt bättre medan andra kämpar på och får ta en dag i sänder.
Ett samhälle med ökade orättvisor gör att allt fler hamnar på efterkälken. Några bra lösningar på hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i den djupa ekonomiska kris vi nu upplever har alliansregeringen hittills inte varit kapabla leverera än mindre antyda.
Envetet fortsätter regeringen tala om den arbetslinje som sedan länge krackelerat. Vi vet redan att 2009 blir ett år med kraftig ökning av arbetslösheten.
Det är framför allt många unga som får betala ett högt pris, men också de många som varslats inom tillverkningsindustrin, som nu senast närmare 500 anställda inom Sandvik Tools och av dem 380 personer i lilla Gimo i norra Uppland med omkring 2 500 invånare. På den lilla orten drabbas så gott som varje hushåll.