FRP hamnade nu på 11,5 procent och tappade hela sex procentenheter. Med stor säkerhet var det attentaten i Oslo och på Utöya som spelade in. Gärningsmannen var ju i många år aktiv i FRP, vilket ledde till att många ville distansera sig från det högerpopulistiska partiet.
Även Arbeiderpartiet ökade, till 31,6 procent (plus 2). I mätningar i våras och på försommaren nådde AP inte alls till dessa nivåer. Förmodligen har det största regeringspartiet fått sympatiröster och en del lär ha markerat sitt stöd för statsminister Jens Stoltenberg.
Men från ett vänsterperspektiv finns det ingen anledning att göra vågen. Om det varit val till Stortinget skulle de borgerliga fått en övervikt. Sedan är det en annan sak att Höyreledaren Erna Solberg skulle få problem att presentera en majoritetsregering.
En av anledningarna till att vänsterblocket tappar är raset för Sosialistisk Venstreparti, som närmast kan liknas vid det svenska Vänsterpartiet. SV samlar bara 4 procent, en minskning med två procentenheter. Nu har partiledaren Kristin Halvorsen, tidigare finansminister, meddelat att hon lämnar partiledarposten nästa år. Det öppnar för en förändring av politiken. Audun Lysbakken väntas ta över efter Halvorsen och den 33-årige politikern står för en mer traditionell vänsterpolitik än den pragmatiska Halvorsen.
Men det kan vara riskabelt att utifrån kommunvalet dra tvärsäkra slutsatser beträffande Stortingsvalet om två år. Jens Stoltenberg har gjort en imponerande insats efter terrordåden och i ett val som gäller regeringsmakten har han en klar fördel. Många som röstade fram högerpolitiker i kommun och fylke kan önska sig att landet även efter 2013 leds av Jens Stoltenberg.
Danmark går till Folketingsval i morgon och för första gången på många år finns det en chans att landet får en socialdemokratisk statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Men marginalerna är små och högerblocket har knappat in. En förhoppning är att bakslaget i Norge för högerpopulisterna ska få en efterföljd i Danmark. Främlingsfientliga Dansk Folkeparti har lyckats pressa andra partier åt höger och har, sett till styrkan i valmanskåren, fått ett orimligt stort inflytande i dansk politik. Ett regimskifte i Köpenhamn skulle marginalisera missnöjespartiet och även om det blir en högerseger i valet tyder mycket på att Dansk Folkeparti får mindre att säga till om.
Om både Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti rasar så kan man tala om en fin vecka i nordisk politik.