Tsunamin pressar regeringen hårt

KATASTROF. Tung är katastrofkommissionens dom över regeringens krisarbete vid tsunamikatastrofen. Inte oväntat är också oppositionsledarna Fredrik Reinfeldt och Lars Leijonborg stenhårda i sin kritik. Ödmjukhet ligger inte för dem.

Piteå2005-12-02 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hård kritik var väntad och att Göran Persson skulle hållas huvudansvarig för att krisarbetet, inledningsvis inte fungerade, var heller ingen överraskning. Vem annars? Han var och är statsminister. Att utrikesminister Laila Freivalds skulle få något fribrev hade väl knappast någon väntat. I rapporten finns ingen nåd. Alla ursäkter underkänns.

Katastrofkommissionen tillsattes av regering och opposition i samförstånd. En högt uppsatt statstjänsteman, hovrättspresident Johan Hirschfeldt, utsågs till ordförande och det fanns dem som ifrågasatte om verkligen alla ledamöter i kommissionen stod fria. Risk fanns, menades det, för en tillrättalagd rapport. Ingen kan dock anklaga kommissionen för att ha hållit igen.



Statsvetaren Sören Holmberg, känd valkommentator, säger till TT att detta är, honom veterligt, den tyngsta kritik som riktats mot en sittande regering i modern tid. Han är mycket förvånad, men samtidigt hoppfull om att den här utredningen ska bli ett exempel som smittar av sig, så att vi i Sverige förstår att vi inte bara kan ge politiker ett mandat, utan också kan utkräva ett ordentligt ansvar i efterhand.

Professor Sören Holmberg gör också andra uttalanden för TT. På frågan om han tycker att något stadsråd borde avgå svarar han: "Jag tycker inte att det är min roll att avsätta någon innan jag läst rapporten." Det är knappast hans roll vare sig före eller efter att han läst rapporten. Sören Holmberg gör fler, något märkliga uttalanden. Exempelvis att det nu blir svårare för socialdemokraterna att inför valet 2006, hävda att de är mer regeringsdugliga än borgerliga regeringar, eftersom kommissionen nu visat att de inte klarade av det.



Regeringens brister i krisberedskapen var stora. Inledningsskedet direkt pinsamma. Men när det gäller regeringars duglighet att klara gigantiska naturkatastrofer på andra sidan jordklotet är det faktiskt bara den socialdemokratiska som testats. Vad en borgerlig regering hade åstadkommit vet vi ingenting om. Att som Fredrik Reinfeldt och Lars Leijonborg låta förstå att en borgerlig regering klarat flodvågskatastrofen i Asien mycket bättre, är lågt. Till och med inför ett stundande val. Visa litet ödmjukhet.

Såväl den finska som den norska regeringen har också fått svidande kritik, men debatten har varit sansad. I Norge fick exempelvis dåvarande oppositionsledaren Jens Stoltenberg mycket beröm för hur han manade till nationell samling och uppslutning kring den sittande regeringen.



Betänk att inte ens USA, världens rikaste nation, klarade av en betydligt mindre naturkatastrof. Därtill på hemmaplan. Och minns att innan julhelgen 2004 hade knappt någon hört ordet "tsunami". Nu ska en effektiv krisberedskap byggas upp för att möta nästa katastrof. Men dess främsta uppgift må väl vara att klara katastrofer i hemlandet. För katastrofer utomlands krävs en internationell, handlingskraftig och snabbmanövrerad organisation, som träder in och hjälper alla nödställda. Såväl turister som gästarbetare och landets egen befolkning.

Vi har förövrigt flera pågående katastrofer. Aids, inte fågelinfluensa, är världens största pandemi. Sjukdomen som hittills gjort 14 miljoner barn föräldralösa och som accelererar i rasande tempo. Mer än 40 miljoner är smittade runt om i världen. Fem nya miljoner tillkommer varje år. Aidsdagen hölls i går. Den drunknade i flodvågsrapporten.

Läs mer om