Tsunamin ännu en gång
TSUNAMIN. Moderaterna har sitt högerspöke att driva ut. Socialdemokraterna förföljs av flodvågskatastrofen. Allt ska nu dras ännu ett varv. Katastrofkommissionen återinträda. Förhoppningsvis kommer man till ett avslut denna gång.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Turismen är i full gång sedan länge. Svenskars resande till Thailand har inte avtagit. Snarare ökat. Katastrofen är glömd. Bara de närmast sörjande minns. Och så den tidigare socialdemokratiska regeringen som ständigt påminns om att den inte klarade att blixtsnabbt en julhelg hantera en gigantisk naturkatastrof på andra sidan jordklotet.
Det har varit två år av utredningar. Först katastrofkommissionens digra rapport, avlämnad i december 2005, närmare ett år efter händelsen. Katastrofkommissionens dom över regeringens krishantering var tung. På det följde dagar av KU-förhör med tjänstemän och statsråd. Avslutande förhör hölls i mars 2006 med utrikesminister Laila Freivalds och statsminister Göran Persson. Konstitutionsutskottet levde upp till förväntningarna och utdelade hård kritik. Rörande enighet från höger till vänster.
Problemet har hela tiden varit vad statssekreterare Lars Danielsson, Göran Perssons närmaste man, gjorde och inte gjorde. Vid KU-förhören stod det rätt klart att det var någonting som inte riktigt stämde kring Danielsson och hans insatser under katastrofens första dag. Vad blev aldrig klarlagt.
Äntligen ska det väl bli klarlagt. Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt har begärt att få öppna utredningen på nytt. Han har av allt att döma funnit så anmärkningsvärda uppgifter på tsunamibanden, som hittades i ett skåp i regeringskansliet just när Fredrik Reinfeldt tillträtt som statsminister och hade det som jobbigast med journalisternas frågor om statsråd med "svarta" barnflickor och obetalda tv-avgifter.
Samtliga partier säger ja till Hirschfeldts begäran, detta utan att veta ett skvatt om vad hans begäran bygger på. Inte ens Reinfeldt säger sig ha fått några uppgifter. Det låter orimligt. Han är ändå Sveriges statsminister. Men Hirschfeldt vet säkert vad han gör.
Lars Danielsson har jagats som ett djur. Krossad och tillintetgjord, för att använda hans egna ord. Hur långt kan en människa drivas? Vad än hans och möjligen andras hemlighet består i, får vi hoppas att det kommer i dagen så att den här historien kan få ett slut.
Man måste ändå komma ihåg att även om en svensk delegation varit på plats omedelbart hade inget liv kunnat räddas. Däremot hade kanske lidandet hos de drabbade kunnat lindras. Men i det här läget tycks alla ha glömt själva upprinnelsen till det som nu åter ska synas. En naturkatastrof vars enorma verkningar var omöjliga att förutse. Något katastrofkommissionen konstaterar i rapportens inledning.
Katastrofkommissionens och KU:s genomlysning av regeringens och statsapparatens hantering av den stora katastrofen hade den effekten att det som tidigare långt ifrån stått klart, formulerades i klartext: Varje svensk ska ha rätt till snabbast möjliga hjälpinsats var på jordklotet en olycka än inträffar. Ansvaret vilar på regeringen och UD.
Hur ser den borgerliga regeringens krisberedskap ut? Utrikesminister Carl Bildt har nyligen klargjort att svenska folkets förväntningar på UD är orimliga. Visst ska katastrofkommissionen få slutföra sitt arbete, men det är också ytterst viktigt att Sveriges nya regering förbereder sig för att hjälpa svenskar i nöd, hemma och utomlands.