Trögare för jobben
arbetstillfällen. Högeralliansens räkmacka vad gäller jobbtillväxten kan utvecklas till ett riktigt bakslag. När den borgerliga regeringen kom till makten hösten 2006 tuffade konjunkturen på för högtryck. De jobb som så många efterfrågade började komma. Under 2007 och fram till nu har alliansregeringen kunnat skörda det som den förra socialdemokratiska regeringen sådde.
Det har blivit trögare för jobben. Fler varslas medan de nya jobben blir färre. Något som måste bekymra arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. En lågkonjunktur står för dörren med en urholkad a-kassa.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Avgörande för den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden är att de som går in i kortare eller längre arbetslöshet får möjlighet till kvalificerad utbildning inom de sektorer som samhället räknar med ska expandera och där de nya jobben kan tillskapas. Annars kommer flaskhalsar som innebär att de som är utan arbete inte passar till de nya jobb som eventuellt kan erbjuds. Avsaknaden av den kompetens blir ett hinder. Mot detta har regeringen ingen medicin.
All erfarenhet av dagens arbetsliv visar hur nödvändigt det är med en god grundutbildning för att få ett arbete. Något som den borgerliga alliansen inte förstått utan istället motarbetar genom att dra ner på arbetsmarknadsutbildning och Komvux.
Dessutom finns nästan en miljon deltidsarbetande, med en lön som få kan leva på om man inte är två i hushållet som har ett arbete. Nu ska dessutom de kvinnor, för det är till 90 procent kvinnor som jobbar deltid, inte kunna stämpla upp för att få a-kassa för sin deltidsarbetslöshet i samma omfattning som tidigare. Endast i75 dagar.
Samtidig finns inga tecken på att regeringen Reinfeldt arbetar för att kommuner och landsting eller privata arbetsgivare inom handeln och hotell-och restuarangnäringen ska erbjuda heltider för de kvinnor som drabbas av a-kasseförsämringen. Mot den bakgrunden är det inte förvånade att så många kvinnor är innerligt trötta på högerregeringen.
I samma veva kommer alliansregeringen med nya skattesänkningar. De tidigare har snabbt ätits upp av höjda a-kasseavgifter, höjda hyror, höjda energipriser, höjda matpriset och så vidare. Å andra sidan låter man den solidariska välfärden och tryggheten förfalla.
Översatt till dagens politiska vardag står valet mellan å ena sidan sänkta skatter och minskade offentliga åtaganden, och ett hårt behovsprövat socialförsäkringssystem och a-kassa, och å andra sidan en generöst tilltagen skattefinansierad gemensam sektor, och ett socialförsäkringssystem av generell karaktär. För var och en efter behov. Vi har råd. Det visar inte minst de överföringar som sedan alliansregeringens tillträde skett till landets höginkomsttagare.
I dag är verkligheten att de som ställs utanför får ta de tillfälliga jobben, de har ett svagare skyddsnät, sämre bostäder och har svårt eller helt omöjligt att låna pengar. Otryggheten växer.
Arbetsförmedlingens marssiffror pekar på att vi i närtid kan gå mot en ökad istället för minskad arbetslöshet. Var finns då skyddsnäten för de nya arbetslösa i högeralliansens jobblinje nu när a-kassan försämrats och 400 000 människor lämnat arbetslöshetsförsäkringen?
Regeringen kan hamna i ett riktigt arbetslöshetsträsk.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin borde vara bekymrad.