Tillgänglighet kan vara förrädisk
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Oavsett vad är klagomålen en signal att ta på allvar, eftersom man kan misstänka att alla missnöjda inte går så långt som till anmälan. Att psykiatrin befinner sig i djup kris, är den här statistiken bara ett kvitto på. Bristen på psykiatriker är stor. Ett problem Carl-Gustaf Olofsson, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Skellefteå, vill lösa med kvoterade utbildningsplatser.
Flest anmälningar mot vård och behandling kommer från kvinnorna och det kan inte vara en tillfällighet. Orsaken kan vara att kvinnorna är flitigare läkarbesökare, men också att deras krämpor inte tas på samma allvar som männens.
En annan förklaring kan vara att mannens åkomma är lättare att diagnostisera, därför att han väntat längre, inte sällan för länge, med att gå till doktorn. När sjukdomen är i full blom, så att säga, vet doktorn bättre vad som ska göras och patienten känner sig bättre omhändertagen. Kan man tänka.
Svårigheter att få komma till doktorn är en vanlig orsak till anmälan. Något som per automatik lär utlösa krav på fler privata vårdcentraler. Trots att det knappast är brist på lokaler utan brist på läkare som gör kön lång.
Visst kan fler privata vårdgivare göra det lättare att få komma till doktorn, men det är inte säkert att det är patienterna med störst behov som får tillträde. Den nationella taxan, som innebär att läkaren får ersättning per patient, ger upphov till minst sagt märkliga effekter. Om detta skriver TT, som citerar Göteborgs-Posten.
Västra Götalandsregionens sjukvårdskansli har 60 privatläkare som går efter nationella taxan. Efter att kansliet gått igenom 2007 års uppgifter, har mer än hälften, 38 läkare, uppmanats att förklara sig.
Tre av läkarna tar var och en emot mer än 40 patienter per dag. Löpande bandet i vårdens tjänst. I andra fall handlar det om uppseendeväckande många återbesök. Rekordet innehas av läkaren som tagit emot samma patient 114 gånger. Ungefär var tredje dag året runt. Andra läkare har träffat enskilda patienter 50-80 gånger på ett år. Normen är tolv besök per år. Och det är ju inte illa.
Antingen har Västra Götlandsregionen hemskt gott om läkare eller också hemskt ont om patienter. Ett allvarligt fall av obalans, som kan misstänkas bero på privata aktörers fria dragningsrätt när det gäller skattemedel, för att citera Anne-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens Tankesmedja.
Låt oss hoppas på en annan lösning för Norrbottens del. Mer resurser till psykiatrin och primärvården. Exempelvis. Statskassan är så välgödd att regeringen kan kosta på sig skattesänkningar på 15 miljarder kronor och ofinansierade reformer för 30 miljarder kronor. Allt medan landsting och kommuner, som ska stå för kärnverksamheter som vård, omsorg och skola, åläggs att spara.
Det är i sanning paradoxalt.