Thomas Bodström en man med många järn i elden
politiker. Så här på sommaren är Thomas Bodström knappast stressad, men vi når varandra i en mobiltelefon i en bil. Snabbt och effektivt. Något som också betecknar Thomas Bodström. Han lever aktivt i nuet och tar sig an sin uppgift som ordförande i riksdagens justitieutskott med största allvar.
Förre justitieministern Thomas Bodström har många järn i elden från riksdagsarbete till advokat och deckarskrivande. Dessutom fotboll.
Foto: Magnus Neideman / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hur hinner du med allt från att vara riksdagsledamot och utskottsordförande, advokat till att skriva deckare?
- Som i allt handlar det om planering. Samtidigt är allt jag gör sådant som inspirerar och inte sällan roar mig. Jag vill gärna fortsätta att skriva.
Svensk polis debatterar ständigt och åsikterna går isär. Hur ser verkligheten ut vad gäller svensk polis, där jag bor ser man en polis eller en polisbil högst varannan månad?
- Det skedde neddragningar inom polisen under 1990-talet. Sedan år 2000 har det vänt. Inom en snar framtid kommer vi att ha 20 000 yrkesverksamma poliser. Inte minst beroende på den förra socialdemokratiska regeringens förutseende arbete. Vi ökade även de civilanställda, som var den grupp som fick ta mest stryk under 1990- talets nedskärningsår.
- Nu vänder det igen med den borgerliga regeringen. Antalet civilanställda minskar igen och poliser måste överta deras jobb istället för att finnas ute bland människor.
Thomas Bodström menar att polisen måste få ett tillskott på omkring 3 miljarder kronor för att klara sina framtida uppgifter. Detta medan justitieminister Beatrice Ask, m, är tvehågsen.
- Enbart Stockholmspolisen, landets största polismyndighet, skulle behöva ett till skott på 200 miljoner kronor för att klara dagens verksamhet.
När man sedan ser till kriminalvården så säger dess chef Lars Nylén att det även där skulle behövas ett tillskott på 3 miljarder kronor för att klara de åtaganden som regering och riksdag beslutat att de ska klara.
- Det som är mest förvånande är att alliansregeringen förnekar problemet. Självfallet ska polisen använda sina resurser på det bästa och mest effektiva sättet, men om det inte räcker till måste ytterligare resurser till. Det borde var en självklarhet, men Beatrice Ask tvekar och regeringen tvekar medan polisen får det svårare att klara sina arbetsuppgifter.
Det finns mycket att göra menar Thomas Bodström. Poliser och åklagare ska inte behöva dubbelarbeta. Samtidigt pekar han på att det var en konflikt mellan förre rikspolischefen Stefan Strömberg och Beatrice Ask, vilket var oroande. Nu är det en ny rikspolischef. Förhoppningsvis kommer samarbetet att fungera bättre.
Thomas Bodström:
- Samtidigt som alliansregeringen säger sig vilja satsa på polisen halverar man utbildningen av nya poliser. Det man ger med ena handen tar man bort med den andra. Det är djupt oroande.
Hur vill du att polisen ska fungera?
- Utifrån ett medborgarperspektiv måste fler poliser bli synliga på gator och torg. För att det ska bli verklighet kan man inte avveckla allt fler civilanställda. Då fastnar allt fler poliser i byråkrati och pappershantering.
Så har du debuterat som deckarförfattare med varierande kritik. I Stockholmsmedia har man varit kritiska medan vi ute i landet har varit mer positiva. Hur ser du på det. Är Stockholm bäst?
- Först: Jag kände på mig att jag skulle få kritik i Stockholmspressen. Det tycks finnas ett delat Sverige. Stockholm för sig och övriga landet för sig. Det som retar mig mest är att det som sägs i Stockholmstidningar för sådant genomslag, men boken säljer bra. Så jag är nöjd.
Du håller ju på med så många saker. En del ifrågasätter detta, att du inte hinner med ditt riksdagsarbete till exempel?
- Till dem kan jag säga att mitt riksdagsarbete och mitt arbete i justitieutskottet har högsta prioritet. Som advokat gör jag det jag hinner. Efter riksdagen är det familjen som är viktigast. Sedan skriver jag då och då när det finns tid och utrymme. På en ny deckare.
Jag hoppas att i sommar få tid då och då och vid dåligt väder att skriva vidare.
Vad önskar du dig av den fortsatta sommaren?
- Vackert väder. Mycket sol och varma sommarkvällar. Och på Gotland förstås.