Testa gamla räddningsplankor

EKONOMI I krisens spår flyter effekterna av en söndertrasad a-kassa upp till ytan. Effekter som kommer att slå hårt mot såväl den personliga som nationens ekonomi. Höjd a-kassa är ett minimikrav och därtill finns gamla räddningsplankor att damma av.

Kortad arbetsvecka, permitteringslön, deltidspension är räddningsplankor som kan dammas av när konjunkturen faller brant och många riskerar uppsägning.

Kortad arbetsvecka, permitteringslön, deltidspension är räddningsplankor som kan dammas av när konjunkturen faller brant och många riskerar uppsägning.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Piteå2008-12-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Varsel är inte lika med uppsägningar, mässar en länge krisförnekande statsminister Fredrik Reinfeldt. Alla varsel kanske inte verkställs, men de som verkställs är många nog för att Sverige, enligt prognoser, ska gå mot den värsta nedgången på trettio år. Visst kan det vara så att i synnerhet stora börsbolag, låter den allmänna bilden av en ekonomi i fritt fall rättfärdiga överdrivet stora varsel och överdrivet stora uppsägningar, för att minska personalkostnaderna och hålla uppe de vinstmarginaler man vant sig själva och börsanalytikerna med.

Så kan det vara, för alla tar inte till varsel och uppsägningar när det krisar. Scania halverar produktionen av lastbilshytter, men varslar ingen av sina 1700 anställda i Oskarshamn. Den halva av personalstyrkan som inte behövs i produktionen erbjuds olika teoretiska utbildningar och praktikplatser inom företaget. En human lösning för de anställda, samtidigt som företaget värnar sin egen ställning när konjunkturen vänder uppåt.
Lokalt i Piteå har pappersbruken beslutat eller överväger smärre neddragningar av produktionen, utan att det lett till några varsel. Man söker andra lösningar.

Kortad arbetsvecka är ett sätt att dela på jobben både i goda och dåliga tider. I slutet av 2002 införde Toyota Center Göteborg AB sextimmars arbetsdag, med bibehållen lön, för mekaniker och plåtslagare. Inget löneavdrag och ändå säger sig företaget tjäna på sex-timmarsdagen.
Medan Volvo säger upp tusentals öppnar Toyota Center en ny anläggning i Bolbäck. Rekrytering, uppges pågå för fullt, och och även här blir det sextimmars arbetsdag.
Permitteringslön är en gammal räddningsplanka som IF Metall vill damma av för att dämpa varslen och uppsägningarna inom industrin, skriver LO-Tidningen. Permitteringslön innebar att den anställde hade tjänsten och större delen av lönen kvar, företaget och staten hjälptes åt att betala. Modellen användes när konjunkturen dök och det blev arbetsbrist under kortare eller längre perioder.
Den förra högerledda borgerliga regeringen stoppade statens inbetalningar till permitteringsfonden och då slutade även arbetsgivarna betala. Och så var den modellen död. Ingenting hindrar att den återföds.

Vid Handels kongress 2005 togs beslut om att verka för att återinföra möjligheten för anställda över 60 år att få deltidspension utan att det påverkar ålderspensionen. Motivet är dels att äldre inte ska behöva köra slut på sig under de sista åren i arbetslivet, dels att minska ungdomsarbetslösheten. Staten bekostar pensionen under förutsättning att arbetsgivaren anställer en ung person mellan 18 och 24 år på heltid.
En liknande modell har testats förr, bland annat vid SCA i Munksund. På 1970-talet, när bruken genomgick kraftiga rationaliseringar och arbetslösheten var hög, ägnade man sig åt något som kallades "svartpensionering".
Istället för att strikt hålla sig till turordningsreglerna kunde äldre anställda sägas upp från 58 års ålder och när a-kasseperioden var slut kunde de få förtidspension av arbetsmarknadsmässiga skäl. Syftet var gott. De yngre som nyss börjat sitt vuxenliv och de som var familjeförsörjare fick jobba kvar och de äldre, som arbetat sedan pojkåren, fick några behagliga år medan de ännu var i hygglig form.

Återställd a-kassa, sextimmarsdag, permitteringslön, deltidspension, "svartpensionering" går alla på tvärs med regeringens arbetslinje. Emellertid; finansminister Anders Borg kan fortsätta prata om vinterföre och dubbdäck och hålla hårt i ratten. Alliansens, eller rättare sagt moderaternas, arbetslinje körde i diket redan när det var sommarföre. Nu gäller det att fixa bärgning.



Bild: Kombo på handel (kassörska) och industri (bil eller annat)

Bildtext:
Kortad arbetsvecka, permitteringslön, deltidspension är räddningsplankor som kan dammas av när konjunkturen faller brant och många riskerar uppsägning.
Läs mer om