Terapi och strutsbeteende

Piteå2009-08-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Semestern är slut och svenska folket går i terapi. Välvilliga tidningar erbjuder denna själavård på distans under rubriker typ: "Så här klarar du första dagen/veckan på jobbet". Tassa in, tryck dig mot väggen, sätt dig i chefens döda vinkel vid morgonsamlingen. Riktigt så här detaljerade råd ges inte, men i stort brukar överlevnadsstrategin gå ut på att göra så litet väsen som möjligt av sin existens. Ungefär som inskolningen på dagis.
Andra råd från en amatörpsykolog är att ha så tråkigt som möjligt sista veckan. Riktigt dötrist. Lägg dig på sängen och glo i taket. På det sättet kommer första dagen på jobbet att framstå som ett spännande äventyr att längta till. Att ha tråkigt är förövrigt minst lika viktigt under första semesterveckan. Ta det lugnt. Arbeta inte ihjäl dig, råder ledighetspsykologerna. Dom riktiga.

Det är mycket psykologiserande kring svenska folkets semester. Varför är den så ångestframkallande? Orsakerna är förstås flera och komplexa, precis som människan själv. I grunden finns Martin-Luther-genen som i det undermedvetna skapar skuldkänslor för att inte arbeta och ändå få betalt. Något som politiker är snabba att utnyttja. Därav usel a-kassa och ättestupa i sjukförsäkringen.
En annan orsak kan vara att semestern är för lång. De tycker Svenskt Näringsliv och det tycker Moderaterna som under Carl Bildts statsministertid passade på att stjäla ett par semesterdagar under förevändningen att det behövde jobbas mer. Trots att det lika litet då som nu fanns jobb att jobba mer med.

Konfiskeringen till trots har svenska arbetare ändå, tillsammans med danska och tyska arbetare, längsta semestern i EU. Är semestern då för lång? Knappast. Eftersom första veckan går åt till att anpassa sig till den stundande ledigheten och sista veckan går åt till att återanpassa sig till jobbet är tiden för återhämtning bara två veckor och det är snarare för litet.
Ledighet gör nytta. Sverige har inte bara längsta semestern, Sverige har också äldsta arbetskraften. Ett arbetsamt, segt och uthålligt folk. Av alla européer är svenskarna det folk som arbetar längst upp i åldern. Norge vill gärna ha svensk arbetskraftsinvandring. Som lök på oljan så att säga.

Inte bara de till jobbet återvändande drabbas av ångest. Det gör också de som inte har något jobb att gå till. Och dom är många. Hos Arbetsförmedlingen fanns i juni 330 000 personer som sökte jobb. Nästa år blir det dubbelt upp, säger Arbetsförmedlingen och begär en dryg miljard kronor av regeringen som också den återvänt till jobbet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt som i våras inte hade en krona att dela ut, har under sommarsemestern hittat litet pengar vilka han å Moderaternas vägnar (nu är det inte längre en för alla och alla för en i den borgerliga alliansen) funderar på att skänka till krisbekämpningen.

"Jag har ju signalerat intresse, åtminstone från moderaternas utgångspunkt, att satsa på arbetsmarknadspolitiken", säger Reinfeldt till Rapport.
Signalerat intresse? Det var väl ändå blygsamt. Väljarna har inte glömt det närmast tinnitusframkallande hojtandet från Nya Moderaterna under valrörelsen: Jobben, jobben, jobben! Reinfeldt har inte heller glömt. Bara förträngt. Strutsbeteendet; också det ett sätt att bekämpa ångest.

Läs mer om