Tecken i tider av oro
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Första tecknet på en hotande fastighetskris har visat sig. Eller kanske snarare det sista tecknet. Miljonärerna har inte längre råd att köpa hus, avslöjar E24. Trots slopad arvsskatt, slopad förmögenhetsskatt, jobbskatteavdrag och fastighetsskatt sänkt till en ordinär Älvsbyhus-nivå, har de välbärgade inte längre råd att köpa boningar i Djursholm, Lidingö, Limhamn och Östermalm.
Det är tufft på bostadsmarknaden, vittnar mäklare. Tiorumsvillorna är svårsålda, trots prisras på 26 procent! Tretton miljoner som i går skulle ha betraktats som rena rean, känns plötsligt motigt.
Aktiebörsen har drabbats av någon form av damp. Svenska folket som förr var rekordrika på aktier är nu miljarder kronor fattigare, mera exakt 10 000 kronor per skalle, enligt tidningarnas telegrambyrå, TT. Det är emellertid inte sant. Det är en av otaliga statistiska lögner, om vilka står att läsa i "Förbannade lögner", Peeter- Jaan Kasks utmärkta handbok i ämnet. Åttio procent av svenska folket äger inga aktier och har således klarat sig undan både rikedom och fattigdom i aktiesvängen.
Kung Carl XVI Gustav, som har oturen att tillhöra de drabbade tjugo procenten, har dock en aktieportfölj vars innehåll genomgått en mindre härdsmälta och krympt med tio miljoner kronor. Å andra sidan finns det nittio kvar. På pappret. "Vi trodde inte att det skulle bli så illa", säger konungens förvaltare till Aftonbladet. Det var många som inte trodde det. Om både det ena och det andra.
Kungen skulle kunna satsa på textilbranschen. Den kan bli lönsam. Historiskt lär det vara så att klädmodet, det kvinnliga, följer konjunkturen. I uppgång råder minimalistiskt mode. Lårkorta kjolar, ärmlöst, urringat och genomskinligt. I nedgång och kristider råder motsatsen. Vad vi har att vänta oss i finanskrisens spår är således höghalsat, långärmat, ankellångt och tätvävt. Ett påklätt mode som håller kroppstemperaturen uppe, när konjunkturen svalnar.
Finanskris eller inte. Det finns sådant som rullar på som förr, enligt en artikel i Dagens Industri. Trots fallande bankaktier, en osäker finansmarknad och kundernas höjda låneräntor för att kompensera bankerna för deras dyrare upplåning, fortsätter ledningspersoner i de svenska bankerna att plocka ut bonusar.
"Det är regler som vi inte har ändrat på", säger presschefen på Swedbank.
Nej, varför ändra ett vinnande koncept? När allting annat är så osäkert.