Tack gode Gud för råvarorna

UPPÅT. Norrbotten har ingen bilindustri, ingen kylskåpstillverkning, ingen dammsugarfabrik. Norrbotten har älvar, skog och malm. Sånt flyttar man inte till Ungern. En förklaring till att Norrbotten åter toppar landets tillväxtliga.

Piteå2006-05-05 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sveriges snabbast växande regioner finns alla i norr. Det framgår av tidningen Affärsvärldens rankinglista. Avgörande faktor är den sammanlagda lönesummans tillväxt från år till år.

Högst upp i tillväxtligan blinkar, som sig bör, rymdstaden Kiruna, även om det är det underjordiska, järnmalmen, som fört kommunen till toppen. På andra plats ligger Gällivare. Också den kommunen har järnmalmen och LKAB-gruvan att tacka för den framskjutna placeringen. I Kiruna och Gällivare har lönesumman ökat med 6,4 och 6,3 procent mellan åren 2004 och 2005. Riksnivån ligger på 3,7 procent.

Efter Malmfältskommunerna följer i nämnd ordning Övertorneå, Jokkmokk och därefter Västerbottenskommunerna Vilhelmina, Skellefteå och Storuman. Den enda storstad som tränger sig in bland tio-i-topp är Göteborg som återfinns på nionde plats. Numro tio är Umeå.



Förklaringarna till de norrbottniska och västerbottniska positionerna är många. En viktig faktor är att det är lätt att visa upp en hög procentuell tillväxt när den sker från en mycket låg nivå. Den som har en hundralapp och får två har fått en ekonomisk tillväxt på 100 procent. Procenträkning är ett djävulens verktyg om den missbrukas. Något att alltid ha i åtanke när procentuella förändringar upp eller ner presentera.

Men när det gäller Kiruna och Gällivare liksom Skellefteå och Lycksele är det inte fråga om bländverk med hjälp av procenträkning. Boomen för gruvnäringen är i högsta grad verklig. Kinas stora efterfrågan på stål har lyft LKAB till oanade höjder. Bolaget har många goda år i sin 115-åriga historia, men de slogs alla av fjolårets rekordresultat. Priserna på järnmalm steg med 80 procent och vinsten blev fantastiska 45 procent eller 6,4 miljarder kronor.



Gruvnäringen är på kokpunkten och även Boliden, som sargat och blödande "kom hem" efter sitt kanadensiska utlandsäventyr, gör strålande vinster. Gällivare har inte bara LKAB-gruvan, där finns också Bolidenägda Aitik, Europas största koppargruva. Lycksele har Kristinebergsgruvan där Boliden bryter zink, koppar, bly, guld och silver och i Skellefteå ligger bolagets stora smältverk, Rönnskärsverken.

Uppgången inom gruvnäringen lyfter hela regionen. Fler anställs i gruvorna och de stora investeringar som görs för att säkra och öka produktionen, fyller orderböckerna hos underleverantörerna och det skapar sysselsättning och ökade inkomster. Och med mer pengar i plånboken kan hushållen köpa mer varor och tjänster och så lyfter hela samhället.



Haparanda ligger på 31:a plats. Ikea-effekten har ännu inte slagit igenom på allvar, men om något år lär den märkas i den samlade lönesumman. Arvidsjaur återfinns på 42:a plats och Arjeplog kvalar in som numro 63. Båda inlandskommunerna har gjort hisnande utförsfärder. Men, som sagt, futtiga förändringar kan växa till gigantiska procentuella resultat, särskilt på små orter.

Piteå finns inte med alls bland de 72 kommuner som redovisas i tabellen. Men också Piteå är på gång. Bästa måttstocken här är arbetslösheten inom Byggnads och den krymper i ilfart. Nyutexaminerade byggjobbare får jobb direkt. En del innan de lämnat skolgården. LKAB och Ikea har höjt självförtroendet i hela Norrbotten.



Längst ner på tillväxtlistan ligger Västervik. De småländska kommunen har fallit 29 placeringarna. Orsaken heter Electrolux flytt av dammsugarfabriken till Ungern. Där försvann 1 200 jobb. Såna gånger kan man tacka Gud för gruvor. Dom flyttar man inte till något låglöneland.

Läs mer om