Syrrorna ett modigt släkte
STREJK. En stark vårvind blåser genom den svenska vården, sa ordförande Anna-Karin Eklund när hon öppnade Vårdförbundets bantade kongress. Förhoppningsvis är det så, även om sjuksköterskornas strejk snarare sker i motvind.
Sjuksköterskornas kamp för högre lön är inne på fjärde veckan. (Arkivbild)
Foto: Jens Ökvist
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Finns det någonting som kan väcka heta känslor och vålla heta debatter bland allmänheten så är det vården. En verksamhet där argumenten kan laddas med ord som fara för liv. Hittills har dock inte strejken betecknats som samhällsfarlig.
PT:s webbfråga den 6 maj "Stöder du sjuksköterskornas lönekamp" gav negativt besked från en majoritet. Så många som 1 234 hade tyckt till. Således lika många eller fler än i de flesta opinionsmätningar. Resultatet var så oväntat att ansvariga för webbfrågan kollade om och om igen, innan det publicerades.
Varför är inte stödet starkare? För att tredje man drabbas? För att lönelyften ska betalas av skattemedel? För att det allmänna löneläget i Sverige är tämligen lågt, med undantag för toppskiktet av direktörer, chefer, tjänstemän, politiker och fackligt förtroendevalda? För att vi inte förstår sjuksköterskornas centrala roll i vården?
Strejken är inne på sin fjärde vecka och effekterna är omfattande. Enligt onsdagens noteringar, beredvilligt tillhandahållna av arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hade minst 6 300 operationer ställts in och minst 25 000 undersökningar skjutits på framtiden.
Allvarligt, men ansvaret är inte enbart de strejkandes. Likväl det krävs två för tango, krävs det två för att en konflikt ska uppstå på arbetsmarknaden.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har rest runt i landet och lyssnat till kvinnorna. Dom har det svårt, konstaterar han. Särskilt de som jobbar i offentliga sektorn. Dåliga arbetsvillkor. Dåliga chefer. I sitt jultal vittnade han om detta.
Reinfeldt har med sitt turnerande och sina uttalanden skapat förväntningar bland kvinnorna. Han sägs också ha uttalat sitt stöd för sjuksköterskornas strejk och det behöver verkligen inte stanna vid läpparnas bekännelse.
Är det någon som kan göra någonting för att förbättra kvinnornas villkor så är det statsministern och hans regering. I synnerhet när det gäller arbetsvillkoren inom offentliga sektorn. Den är skattefinansierad och för att lätta på trycket och höja den faktor som gör att kvinnorna går till jobbet med större glädje och frimodighet krävs ekonomiska insatser. Och då går det inte an med skattesänkningar.
Kommuner och landsting sliter i stort sett ständigt med hårda besparingskrav. Ska det bli möjligt att höja lönerna rejält och svara upp mot vårdbehovet och efterfrågan på nya medicinskt/tekniska framsteg, måste statskassan öppnas. Budskap av det slaget väntar kvinnorna ännu på. Budskapet från finansminister Anders Borg, m, är istället att såväl landsting som kommuner omedelbart ska börja spara.
Privatisering är borgarnas patentlösning på allt som rör statligt ägande och offentlig verksamhet. Privatanställda sjuksköterskor kanske tjänar bättre, men det är ingen privat som betalar. Det är landstingen som med skattemedel står för hela ruljangsen. De privata vårdföretagen skickar räkningen till landstingen, ibland till och med två gånger.
Sjuksköterskorna är förmodligen inte bara undervärderade i kronor, de torde också vara undervärderade vad gäller kompetens och möjligheter att utvecklas och ta hand om mer av de arbetsuppgifter som av hävd anses att endast läkare kan utföra. Kanske gör de redan mycket av detta utan att få det officiella erkännandet, därför att det kostar pengar och prestige.
Det finns exempel på sjukhus där sjuksköterska under läkares ledning lärt sig att utföra komplicerade undersökningar som koloskopi (undersökning av tjocktarmen ). På privatiserade vårdcentraler i Stockholm har man gått andra vägen. Läkare har tagit över distriktssköterskans arbetsuppgifter, som behandling av fotvårtor, därför att läkarbesök ger mer än dubbelt betalt från landstinget än besök hos distriktssköterskan.
Uppvärdera sjuksköterskorna både ekonomiskt och yrkesmässigt. Det kommer garanterat att löna sig, på mer än ett sätt. Vad gäller strejker är det med dem som med krig; lätta att starta, svåra att avbryta.