Sverige blir bättre när det blir sämre
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige har planer för miljön. Hade. Oljekommissionen skulle verka för att Sverige avskaffat sitt oljeberoende år 2020. Det var före 17 september. Nu vet ingen hur det blir. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han ska lyfta klimatfrågan. Han har en plan. Stockholm ska få sina trängselavgifter och för pengarna ska Reinfeldt bygga nya motorvägar runt Stockholm. Wrooom... Wrooom ...
Sveriges nye statsminister behöver en grundkurs i miljöarbete. Skicka honom till Mulleskolan.
Näringsminister Maud Olofsson, uppväxt i trakten av Torbjörn Fälldin, har i alla fall hört talas om att utsläpp är farligt för miljön. Något miljöprogram har hon inte, men säger till reportern på radions Ekot att hon gillar vindkraft. Det gör många. Om den ligger i Danmark eller hos någon annan, där de själva inte blir störda.
"Skulle du kunna tänka dig att ha ett vindkraftverk bakom knuten", hemma i Högfors? undrar reportern. Oh ja, kvittrar Maud Olofsson. Vindsnurrorna är så vackra att se på, tycker hon. Nu är det ju inte så mycket utseendet som ljudet, berörda har antipatier mot. Ljudet behöver dock inte alltid upplevas som ett problem. Allt beror på vilka decibel vindkraftverket har att konkurrera med.
Förre finansministern Pär Nuder brukade, på socialdemokratiskt vis, säga att han var "stolt, men inte nöjd". Sveriges nye finansminister, Anders Borg, säger att han är "lättad, men inte nöjd". Då handlar det inte om statens finanser, utan mer om hans egna. Finansministern har, liksom Sveriges kortaste ministrar Stegö Chilò och Borelius, erkänt att de anlitat svart arbetskraft, men Ekobrottsmyndigheten tänker inte lägga krut på någon förundersökning.
En "lättad men inte nöjd" Borg vill nu se skärpt skattekontroll och nya lösningar för att komma åt sektorer med mycket fusk. Han ska minsann inte komma undan en gång till.
Internationella valutafonden, IMF, ger Sverige översvallande beröm för det ekonomiska läget. Det har IMF gjort fem år i följd, men den här gången är ordföranden Subhash Thakur särskilt nöjd, för nu har Sverige fått en regering som ska genomföra samma politik som de har i de andra länderna som går sämre.
Så till sist avslöjar Svenska Dagbladet att Göran Persson och Anitra Steen gjort ett ränteklipp. Istället för att, som vanligt folk, lyda experternas råd och hålla sig till hälften rörligt och hälften bundet, band de hela sitt lån på 13 miljoner kronor när räntan låg på 3,5 procent. Va!!?? Så jävla taskigt! På det här sättet har paret kommit undan ränteutgifter på 13 000 kronor. Månadslönen för en nyanställd sjuksköterska, skriver tidningen. Jag förstår inte riktigt sambandet, bara att det är hur skumt som helst.
Vid närmare eftertanke hemfaller jag åt tacksamhet. Genom att binda räntan till låga 3,5 procent har Persson och Steen sparat in 3 900 kronor åt staten, och svenska folket, i räntesubvention och när räntan stiger till 4,5 procent har staten tjänat 39 000 kronor och kan anställa den där sjuksköterskan i tre månader. Vilket klipp. För staten.
Går det an att få beställa tid för ekonomisk konsultation? Anders Borg först? Visst, men sen.