År 2005 hade Sverige den näst högsta a-kasseersättningen i världen. Det var resultatet av en mycket medveten politik. Den som förlorade jobbet skulle inte tvingas sälja huset eller lägenheten eller göra sig av med bilen. Men det hände mycket i landet till nästa mättillfälle, år 2010. Sverige rasade från toppositionen till en plats under genomsnittet för länderna i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
Det är den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som beställt analyser av utvecklingen vad gäller sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna. Det har skett klara försämringar inom alla tre områden. Andra länder har passerat Sverige. Mest tydligt är det då det gäller a-kassans ersättningsnivå. Författarna till rapporten kallar nedgången anmärkningsvärd och noterar att länder som Danmark, Belgien och Italien betalar ut högre ersättning.
Det statistiken berättar om är systemskiftets resultat. Urgröpningen av försäkringarna har lett till att fler medborgare hamnat i utanförskap - precis det som de borgerliga sa att de skulle motverka med sin allians för Sverige
Joakim Palme, professor och medförfattare till rapporten, säger detta:
- Den svenska modellen har byggts på att majoriteten av befolkningen har fått någonting för sina skattepengar. Vi har kommit till en brytpunkt när inte ens medelsvensson får fullgott inkomstbortfallsskydd av de allmänna försäkringarna.
Han menar att Sverige nu är på väg att överge det som kallas den svenska modellen.
Att en högerregering åstadkommer stora revor i olika sociala skyddsnät är ju inte alls något som förvånar. Det är ju liksom en del av konceptet. Men att utförsåkningen gått så snabbt överraskar. Det är som med förtroende: det tar lång tid att bygga upp men kan förskingras snabbt.
Det finns tydliga paralleller mellan den svenska högerregeringens defensiva politik och den som Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel står för. Man ska strama åt för fattiga medborgare och utsatta länder. Vägen till framgång ska gå via nedskärningar och svältkurer. På det sättet drabbas arbetslösa industriarbetare i Norrbotten och stora delar av en världsdel. Högerpolitiken är brutal, vilket OECD-siffrorna visar.
Hur Tre Kronor ska bli världsmästare vet jag inte. Men om Sverige ska avancera i trygghetsligorna måste lag Reinfeldt petas.