Svenska regeringen hukar i krisen
DEBATT. Årets första partiledardebatt kan läggas till handlingarna. Den var den första där det rödgröna blocket skulle visa sammanhållning. Det fungerade. Tydligt var också att det är Fredrik Reinfeldt och moderaterna som allt mer dominerar alliansens politik och så även denna debatt. Övriga borgerliga partiledare fanns med som talande kulisser.
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade vid partiledardebatten svårt att förklara varför regeringen inte tar några initiativ för att trygga framtiden för de många som nu varslas om uppsägning och som kan förlora sina jobb.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
östern och kriget i Gaza, där snart 1 000 människor dödats, därav mer än 300 barn. Vänsterpartiets Lars Ohly ville med rätta ha besked om bur regeringen ska agera för att fördöma den våldsamma krigföring som Israel så oproportionerligt och så hårdhänt driver, men han fick inget riktigt svar.
Istället ansåg folkpartiledaren Jan Björklund att allt var Hamas fel, men inte ett ord om folkrätt och mänskliga rättigheter. Israels förluster under det krig som snart pågått i tre veckor är tre civila och nio militärer. Enligt Mona Sahlin borde regeringen agera tydligare än vad som hittills skett.
I övrigt kom debatten självfallet att handla om alla varsel om uppsägningar och den ekonomiska krisen. Det enda som har växt under högeralliansens
regeringsperiod är arbetslösheten och otryggheten, vilket en enad rödgrön opposition betonade liksom den handlingsförlamning som drabbat Reinfeldt och hans tre koalitionspartner. Ta ert ansvar och kom ut i ljuset, som Mona Sahlin sade.
Mona Sahlin var inte utan orsak på gott på debatthumör och tvingade Fredrik Reinfeldt på defensiven. Det är jobben som bygger välfärden och visst ska det löna sig att arbeta, men nu ställs allt fler utanför arbetsmarknaden då är alliansregeringen stillatigande och ser på. Men rättvisan och välfärden då? Gör något!
Problemen för Fredrik Reinfeldt och högeralliansen växer i samma takt som lågkonjunkturen accelererar och jobben försvinner. Någon förklaring varför sämre a-kassa, sämre sjukförsäkring och försämrade pensioner just nu skulle skapa nya jobb och större trygghet för redan utsatta människor redovisades inte. Istället har vi fått en Reinfeldt-effekt där utanförskapet och klassklyftorna ökat.
När arbetslösheten nu slår till, kanske hårdare än någonsin sedan 1930-talet, står närmare 500 000 människor utan a-kassa. Hur ska de klara sig i Reinfeldts värld?
Nej, det är, som Mona Sahlin underströk i partiledardebatten, den gamla vanliga högerpolitiken vi ser. Något snyggare förpackad, men paketet är ihåligt.
Bra är att partiledardebatten visade allt tydligare skiljelinjer mellan det blåa laget och det rödgröna. Något som vänsterblocket kan vinna på.
Sedan är det anmärkningsvärt att de borgerliga småpartiernas partiledare i moderaternas bakvatten så slaviskt ställde upp efter Fredrik Reinfeldt. Alla klappade sig för bröstet och uttryckte hur bra man skött sig under den tid man haft regeringsmakten, men denna gång med mindre entusiasm än tidigare.
Trots allt hade man trott att Göran Hägglund skulle vilja profilera sig efter alla opinionsförluster. Nej, glad som en lärka ställde han upp för den politik som hittills inte visat sig ha väljarnas förtroende, så här drygt ett och ett halvt år före valet i september 2010.
Den moderatledda regeringen jobbar på med sitt systemskifte. Alliansen står för ett samhället, där den som har möjligheterna, och de ekonomiska resurserna, alltid ska ha försteg före de många som har svårare att hävda sig. Plånbokens storlek bestämmer.
Det blir de svaga som får betala med en sämre trygghet och en osäkrare framtid. En sådan politik blir aldrig en vinnare.
Bild på Fredrik Reinfeldt:
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade vid partiledardebatten svårt att förklara varför regeringen inte tar några initiativ för att trygga framtiden för de många som nu varslas om uppsägning och som kan förlora sina jobb.