Som student mäter man tid i terminer, prestation i studieresultat och pengar i mat på ICA. Varje krona räknas. En genomsnittlig student går 600 kronor back varje månad. I Flogsta, utanför Uppsala, där jag spenderar större delen av min tid bor folk huller om buller. Jag bor med en kille, hans tjej bor med en annan kille vars tjej bor hemma hos sina föräldrar. Varje kväll klockan 22.00 hör vi ett vrål utanför fönstret, det kommer från höghusen och kallas för Flogstaskriket. Eller tenta-ångest-skriket om man så vill. En kollektiv urladdning av all den ångest, stress och press som tentaperiodens slut för med sig.
Trots rekordmånga förstagångsväljare förra året har inte regeringen brytt sig om att prioritera de vallöften som gavs till just unga. En undersökning i Sveriges Radio visar att politikerna oftare bryter sina löften till studenter än till andra grupper. De brutna vallöftena handlar i synnerhet om fler studentbostäder som aldrig byggts. Höjda studiemedel fick vi tack och lov, om än alldeles för sent och fortfarande för lågt för att klara av att betala mat och hyra. Villkoren för att studera har blivit betydligt tuffare de senaste åren, ändå ökar sökandesiffrorna till landets högskolor och universitet på grund av den höga ungdomsarbetslösheten. Det är inte bara levnadsomständigheterna som är utmanande i studenttillvaron. Antalet lärarledda timmar har minskat drastiskt de senaste åren, vilket ställer högre krav på självständighet i studierna. Studentliv associeras ofta med festande och perioder av plugg-hets, i verkligheten handlar det om mycket mer än så.
Visst har studentlivet har en charm som saknar motstycke. Att bo i kollektiv, att möta utbytesstudenter från olika kulturer och delar av världen, att vistas i en inspirerande utbildningsmiljö, omgiven av andra ambitiösa unga. När mina föräldrar besökte mig i Uppsala kommenterade de området där jag bor. De såg socialt utanförskap, fattiga människor. Och visst är det så, att vara student och att vara ung är också att vara andra klassens medborgare. Här delar de flesta lägenhet av ekonomiska skäl, inte för att det är roligt. När man tittar på lägenheternas fönster saknar många av dem gardiner och på bottenvåningarna kan man kika in i spartanskt möblerade lägenheter. Det ser rätt trist ut.
Att investera i kunskap och utbildning är en av de viktigaste satsningarna en människa kan göra inför sin framtid. Framför allt så är det viktigt för hela samhället att det finns individer som väljer att göra det; för att hålla en hög genomsnittlig utbildnings- och lönenivå på hela befolkningen, för att fortsätta driva forskning framåt och för att säkerställa tillgången på kvalificerad arbetskraft. Att bokligt bilda sig är fantastiskt. Men ofta innebär det också att göra avkall på mycket annat i livet. Det är politikens uppgift att göra det valet enklare. Med tanke på dagens ungdomsarbetslöshet och framtidens välfärdsutmaningar är det nu hög tid för politikerna att satsa ordentligt på utbildning och bättre villkor för studenter.