Studie i städning och sjuknärvaro

Piteå2007-02-10 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jämställdhet mellan män och kvinnor kan mätas på många sätt. I löner, i styrelseposter, i chefstjänster, i sjukvård, i ambulanstransporter med blåljus och tjutande sirener, i pensioner, i försäkringar och åtskilligt annat. Förlorare är kvinnan. Varje gång.

Länge har det funnits misstankar om att det framför allt är kvinnan som står för det oavlönade arbetet i hemmet och att det är därför hon missar klättringen i karriärstegen. För mycket barnavård, klädvård, mansvård, möbelvård, golvvård och vård av åldriga föräldrar håller henne kvar i de lägre regionerna, där aldrig några bonus- eller optionsprogram utfaller.



Britterna, ett ordentligt folk, nöjer sig inte med att misstänka. De vill ha vetskap och kan nu vetenskapligt bevisa att kvinnor städar mest. På det här området återstår hundratals mil att avverka innan rättvis fördelning uppnås. Hundratals dammsugarmil.

Forskarna har intervjuat 3 000 människor av manligt och kvinnligt kön angående deras städinsatser. Studien visar att kvinnorna avverkar 1 175 mil dragandes på en dammsugare under sin livstid. Det blir London - New York tur och retur eller. Männen hinner inte långt under sitt dammsugarliv. Tre vändor tur och retur Piteå - Umeå. Ungefär.



Så har män också ett kortare liv. Och det kan bero just på att de inte förstår nyttan av att jaga dammråttor och brödsmulor. Dammsugning är nämligen utmärkt träning. Alla kroppens leder får en rundsmörjning. Alla kroppens muskler tänjs och stärks. Dammsugning är fullt jämförbart med skidåkning och det är aldrig bakhalt.

Men det finns ett problem; ljudet. Att dammsugare fortfarande låter som DC9:or beror garanterat på att konstruktörerna är män och brukarna kvinnor. Vem blir först med den tystgående städmaskinen? Ett fall för Electrolux. Exempelvis.



Electrolux har den här veckan hamnat i strålkastarljuset. Inte på grund av eller tack vare sina produkter. Det är Michael Treschow, bolagets verkställande direktör som blev styrelseordförande. Han har varit besvärlig, sägs det. Inte velat abdikera och därmed undergrävt nye bossen Hans Stråbergs ställning. Så nu tvingas Treschow bort. Alla förnekar meningsskiljaktigheter. Ingen har hört någonting. Det är väl ljudet från dammsugarna.



Från dammsugare till snuva är steget långt, men vi tar det i alla fall. I veckans nyhetsflöde dök något oväntat upp. Sjuknärvaron på arbetsplatserna är på tok för hög. Sju av tio går till jobbet när de är sjuka. Just den här undersökningen gällde danskar, men stämmer väl in på liknande undersökningar i Sverige.

Och det är inte i första hand pengarna som driver sjuka till jobbet. Det är de slimmade arbetsplatserna och omtanken om kollegerna som måste jobba ännu hårdare när någon uteblir. En farlig solidaritet, visar en engelsk undersökning. Man gör ett sämre jobb, smittar kolleger och blir själv ännu sjukare.



Stanna i sängen, droga det dåliga samvetet med ett par magnecyl och var riktigt sjuk. Det lönar sig i längden. För dig och för hela samhället.
Läs mer om