Största hoten mot Obama

PRESIDENTVAL Vem ska utmana Barack Obama i nästa års presidentval i USA? Processen inleddes med primärvalet i delstaten Iowa, som blev en framgång för Minnesotapolitikern Michele Bachmann. Hon är med i Tea Party-rörelsen, en sammanslutning som står tolv steg till höger om de svenska Moderaterna. Gruppen har häftigt motsatt sig sjukvårdsreformer, de står för en hård skattesänkarlinje, en mycket konservativ familjepolitik och vill försvaga statsmakten i USA. Tea party-rörelsens retorik är ofta obehagligt aggressiv.

Sarah Palin var vicepresidentkandidat i valet 2008. Hon har inte sagt om hon står till förfogande som presidentkandidat 2012. Men hon eller någon annan extrem republikan kan vara Obamas önskemotståndare.

Sarah Palin var vicepresidentkandidat i valet 2008. Hon har inte sagt om hon står till förfogande som presidentkandidat 2012. Men hon eller någon annan extrem republikan kan vara Obamas önskemotståndare.

Foto: Charles Dharapak

Piteå2011-08-16 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Michele Bachmann är född i Iowa och det kan till en del förklara hennes stora framgång i primärvalet. Många röstade på kvinnan från den egna delstaten. Men det skulle förvåna om den femtiofemåriga politikern når ända fram till Vita huset.

Republikanernas problem är att de måste lansera en kandidat som kan locka till sig väljare från Demokraterna. En alltför extrem politik kan stöta bort presumtiva väljare. Steget är långt från Obama till någon företrädare för Tea Party-rörelsen. Politiker som har ett starkt stöd i den egna organisationen, då må vara Republikanska partiet eller Tea Party-rörelsen, kanske inte alls går hem hos väljarna.

Texasguvernören Rick Perry, som efterträdde George W Bush som guvernör i den stora delstaten, är också djupt konservativ. Han har ett märkligt rekord. Fram till november 2010 hade 225 dödsdomar verkställts i Texas. Ingen annan guvernör i USA:s historia har sänt så många i döden. Tveklöst kan det attrahera en del högerinriktade väljare som vurmar för lag och ordning.

I samma politiska sfär som Bachmann och Perry återfinns Sarah Palin, vicepresidentkandidat i valet 2008. Hon har inte meddelat om hon ställer upp men skulle säkert få ett starkt stöd från högerinriktade väljare. Kampen mellan de ideologiskt närstående Bachmann, Perry och Palin kan leda till att ingen blir vald, de tar ut varandra.

Demokratiska strateger kanske hoppas att någon av de tre utmanar Obama. Om den sittande presidentens utmanare står för en extrem kurs ökar sannolikheten för en fortsatt demokratisk majoritet.

Den farligaste utmanaren för Barack Obama torde vara Mitt Romney, en 64-årig multimiljonär och tidigare guvernör i Massachusetts. Han är konservativ men inte extrem och har en statsmannalik framtoning. En del besvikna demokrater kan nog lägga sin röst på Romney. Men om det räcker för att det ska bli skifte i Vita huset är tveksamt.

Det är ur många synvinklar önskvärt att demokraten Obama får fortsätta som USA:s president. Han är bäst skickad att värna de fattigas och minoriteternas intressen i den ekonomiska krisens spår. Många i dessa grupper som är besvikna på Obama lär inse att det sannerligen inte blir bättre om en reaktionär eller djupt konservativ politiker får det yttersta ansvaret i Washington. Och även på utrikespolitikens område är det bäst om Obama får fortsätta. USA och världen har haft nog av cowboys.