Stora nyheter bleknar aldrig
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ett slående faktum är ju i varje fall att gamla tidningar ofta är mycket mer intressanta än dagsfärska.
För ni kan väl heller inte motstå frestelsen om ni, på jakt efter något helt annat, stöter på en gulnad, flugfläckad PT på vinden?
I skrivande stund sitter jag fördjupad i en tidning, ganska exakt 45 år gammal, som jag hittade i lagårn (!) i somras.
Närmare bestämt Dagens Nyheter från den 25 november 1963. Och då fattar ni också genast varför den blivit sparad: Mordet på John F Kennedy.
Dateringen har sin förklaring i att det rör sig om B-upplagan som kom med världshändelserna till oss i obygden en dag senare än i
A-upplagan.
Det gjorde inte så mycket. Det var ju ändå Rit-Ola och R:et på sporten som var viktigast, liksom Red Top och de andra på Namn och Nytt.
Hela ettan, åtta spalter då för tiden, domineras av en jättestor bild på den mördade presidentens kista, omgiven av hedersvakt, på lit de parade i Vita huset och inne i tidningen är det förstås också sida upp och sida ner.
Det är verkligen förstafemman av dåtida stora DN-kanoner som varit i gång: Sven Åhman i New York, Sven Öste i Washington, Torsten Ehrenmark i Paris, Daniel Viklund i London och på hemmaplan Jolo som drar sig till minnes ett möte med Kennedy under valkampanjen tre år tidigare.
Den enda som fattas är Bang, men hon hade då redan övergett DN; det gjorde hon ju i protest mot Tingstens vurmande för svenskt atomvapen.
Den svenska vinklingen på mordet är ökad säkerhet kring vår statsminister, efter ett par anonyma telefonhot. Varken Aina eller Tage Erlander vill dock dramatisera det hela:
- Jag glömde förresten att berätta det för min man, bekänner fru Erlander för DN.
Och statsministern själv kan inte föreställa sig att "den människa som verkligen planerade att ställa till någonting först skulle förvarna polisen." På insidorna kan man se dåvarande Sovjetledaren Nikita Chrustjov besöka USA:s Moskvaambassad för att skriva sitt namn i kondoleansboken. Det här är långt före det lössläppta tyckandets tid och ledarna är fortfarande osignerade. Men på kultursidan (!) reflekterar utrikesredaktören Ulf Brandell under rubriken "Mannen och myten". Spelar det någon roll om Vita huset bebos av nollor, mutkolvar eller en handlingskraftig intellektuell, undrar han bland annat:
"Kanske kan man säga att nollorna är relativt ofarliga eftersom det alltid finns kompetenta rådgivare."
En något överraskande konklusion, får man väl säga.
Till följderna här hemma hörde förstås också vissa omkastningar i det sparsamma tv-utbudet. Bland annat har Aktuellt utsträckts till en hel timme, medan Karusellen utgått helt på grund av händelserna i Dallas. Men måndagskvällen ska i alla fall ägnas en debatt under medverkan av självaste ecklesiastikministern, Ragnar Edenman, och ledd av Ulrich Herz, en i dag helt bortglömd tv-profil.
Ämne: Den svenska skolan. Då som nu.
Skolministrar kommer och går, men skoldebatten består.