Stjärna i kanten för Norrbotten
CANCERVÅRD. Behandlingen av cancersjuka skiljer stort mellan olika regioner. Det är oacceptabelt och uppmärksammas av Cancerfonden i årets bröstcancerkampanj Rosa Bandet. Glädjande och överraskande är att Sunderby sjukhus, med sina små resurser, når så goda resultat. Tvåa efter Uppsala Akademiska sjukhus.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
eller Vattholma i Uppsala län. Men så fungerar inte cancervården.
Skillnaderna mellan regionerna kan vara stora och den här gången har Cancerfonden valt att uppmärksamma just detta faktum. Kravet är en nationell cancerplan i Sverige. Något som folkpartiet gick i bräschen för i september 2005. Kravet var då en akut nationell cancerplan. Folkpartiets förutsättningar att genomföra kravet har dramatiskt ökat i och med utgången av årets riksdagsval.
Landstingens ekonomi har stor betydelse, men allt handlar inte om pengar. Vårdens upplägg har stor betydelse. Glädjande och överraskande är Norrbottens framskjutna placering inom bröstcancervården. Norrbotten har varit föregångare i Sverige när det gäller centralisering av bröstcancer- och ändtarmscancerbehandling till ett ställe i länet. Den modellen har verkat i 10-15 år, först i Luleå och därefter vid Sunderby sjukhus, och resultatet är gott.
Enligt Svenska Rektalcancerregistret ligger Luleå/Sunderby sjukhus på delad tredje plats i Sverige i behandlingen av ändtarmscancer. När det gäller överlevnad i bröstcancer rankas Norrbotten (Sunderby sjukhus) på andra plats tillsammans med Västernorrlands landsting. Överlevnaden ligger på 88,8 procent. Etta ligger Uppsala Akademiska sjukhus där överlevnaden bland bröstcancerpatienterna är 89,9 procent.
Målet är givetvis hundraprocentig överlevnad, men det är starkt av Norrbotten och Sunderby sjukhus att uppnå ett så bra resultat, i klass med Uppsala Akademiska med egen cancerklinik och egna cancerspecialister. Norrbotten har varken det eller det andra, däremot tillgång till cancerkliniken vid Umeå universitets sjukhus och en cancerspecialist på konsultbasis som en gång i veckan besöker Sunderby sjukhus. Norra sjukvårdsregionen ligger också jämförelsevis högt när det gäller bruket av nya cancerläkemedel.
Norrbotten har förmodligen patientunderlag för en egen cancerklinik, men att en sådan skulle inrättas är kanske för mycket att hoppas på. Däremot är det högst rimligt att Norrbottens landsting och andra landsting i regionen får nyttja Umeå universitetssjukhus på samma villkor som Västerbottens landsting. Där bör staten gå in och utjämna kostnaderna.
Norrbotten har förvisso landets dyraste sjukvård per invånare och landets högsta kostnad per åtgärd. Men det behöver inte betyda att Norrbottens landsting slösar med pengar. Orsaken till den höga kostnaden är framför allt att det bor så få människor på en oerhört stor yta och att de långa avstånden gjort det nödvändigt med fem sjukhus, trots att det sett till antalet invånare kunde räcka med två eller tre sjukhus.
Då är det mer anmärkningsvärt att ett län som Stockholm, med sitt stora befolkningsunderlag och sin täta bebyggelse, har lika hög vårdkostnad per invånare som Norrbotten. Det skiljer bara en tusenlapp. Och när hänsyn tas till patientunderlaget och befolkningstätheten är det Stockholm, och inte Norrbotten, som har landets dyraste sjukvård per invånare, visar rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.