Steg för steg mot nytt system
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Höjningen av a-kasseavgiften har karaktären av ideologisk skattehöjning. Höjningarna är bara ytterst marginellt kopplade till arbetslöshetsriskerna i skilda yrken.
Baktanken med alliansregeringens avgiftshöjning och jobbavdrag är att, när vi nu ska stå för mer av vårt försäkringsskydd själva, måste vi också ha mer pengar att styra över själva. Det är så de i regeringen ledande moderaterna har lagt upp det.
Små men ändå tydliga steg mot större privat ansvar,
lägre skatter och en något mindre offentlig sektor och
kollektivt ansvarstagande.
Det är samhällsförändrande reformer som moderaterna, med hjälp av småpartierna, nu sjösätter. Vårt sätt att tänka och perspektivet på individ och samhälle vill de förändra gradvis genom att förskjuta betalnings- och
ansvarsförhållandena mer till individen och mindre till det kollektivt gemensamma.
Får processerna sedan löpa på under några år i de här banorna kommer det att skapa en ny politisk miljö i Sverige. Det är tanken och det bakomliggande strategiska upplägget. Såväl med den framtvingade egenavgiftshöjningen till a-kassan, som omvandlingen i moderat- och alliansstyrda kommuner av den allmännyttans hyresbostäder till privata bostadsrätten.
På område efter område finns samma ideologiska motiv bakom politikomläggningen. Mera av privat och marknads- och plånboksstyrt och mindre av solidariskt finansierat och gemensamma lösningar.
Socialdemokratins och arbetarrörelsens bärande ide är däremot mer av gemensamma lösningar. Starka och samhällskloka, förändringsbenägna fackliga organisationer och en hyfsat stor och solidariskt finansierad offentlig sektor som komplement och balanserande faktor till det mera kortsiktiga marknadssamhället.
Sverige är en av västvärldens öppnaste marknadsekonomier, och kan så förbli så länge den svenska modellen fungerar. Om den raseras förändras i grunden också det folkhems-Sverige som en klar majoritet av svenska folket fram till nu har visat sig vilja ha.
Därför gäller det också att med stor uppmärksamhet slå ner på förslag och lösningar som har som långsiktigt syfte att förändra den svenska samhällsmodellen på sätt som inte är önskvärt. Också när det sker i många och små steg.
Vad blir det socialdemokratiska svaret nu i opposition på den här utvecklingen? Strida om varje punkt och sakområde? Utveckla nya starka offentligheter som på sikt kan ersätta det som nu förändras? Ta tillbaka, återställa, gjorda försämringar/förändringar när man får makten igen?
Ideologierna är ingalunda döda. Tvärtom. De bärande och grundläggande klass- och intressekonflikterna finns kvar där som förut.