Statlig räntepressare på Alliansens säljlista

RÄNTEPRESS. SBAB är ett av de sju statliga företag som står på den borgerliga alliansens utförsäljningslista. Det borde väcka oro bland alla med bostadslån. Detta bolag har verkat som en prispress på en kreditmarknad där i stort sett noll konkurrens rådde fram till 1996.

Piteå2006-03-14 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statligt ägda företag är av ondo. Det är en fatalistisk övertygelse borgerligheten bär på. Varför staten inte ska äga företag har de svårt att förklara. Det är en princip och när man pratar om principer och inte pengar, så handlar det alltid om pengar. En varmt vördad princip är att statligt ägda företag hämmar konkurrensen. Det är möjligt att det är så, men det gäller i alla fall inte Statens Bostadsfinansieringsinstitut AB, SBAB.

Tidningen Privata Affärer gav 2004 SBAB Årets Hedersomnämnande "för att banken under flera år aktivt agerat som prispressare på bolånemarknaden och på ett avgörande sätt medverkat till att konkurrensen skärpts till glädje för alla dem som har bostadslån".



SBAB dök upp på den privata bolånemarknaden 1996. Innan dess hade bolaget endast ägnat sig åt att låna ut pengar till fastigheter på företagsmarknaden. SBAB hade inga bankkontor. All kundkontakt gick via telefon och Internet. Moroten för att locka till sig bolånekunder var lägre ränta.

Storbankerna, som levt i fred och frihet sida vid sida, protesterade mot SBAB:s uppdykande. Högst jämrade sig SE-bankens ledning, som hävdade att SBAB:s lägre räntor var subventionerades av staten med skattemedel. Konkurrens med otillbörliga metoder. Så var det givetvis inte. Även SBAB har Finansinspektionens öga på sig.

Bolånekunderna varnades också för att låna av ett statligt bolag. Det kunde vara farligt. Visserligen stod Sverige på ruinens brant efter fyra år med den borgerliga regeringen ledd av moderaten Carl Bildt, men det är trots allt ovanligt att stater går i konkurs jämfört med hur illa det kan gå för banker med alltför vidlyftig verksamhet. Några har väl fortfarande Bankkrisen i gott, eller snarare smärtsamt, minne. Det var staten som räddade bankerna. Inte tvärtom. Japanska hushåll, särskilt kvinnorna, köpte väldigt gärna SBAB-obligationer. Just för att ägaren var svenska staten.



För låntagarna var SBAB:s intåg på marknaden en välkommen nyhet. Räntorna var höga, konkurrensen obefintlig. Här fanns saker att göra för den som ville och statliga SBAB ville. "Vi såg att bankernas marginaler på bolånemarknaden var stora, kreditförlusterna låga och att bolån var en växande marknad. Vi beslöt oss för att gå in och ta på oss rollen som prispressare", säger Peter Gertman, vice vd.

Ett för SBAB, staten och framför allt bolånekunderna lyckat drag. SBAB har fått flera efterföljare som kämpar om marknadsandelar med det bästa av vapen, lägre ränta, och det har varit mycket bra för låntagarna som fram till 1996 i princip bara hade att tacka för lånet och betala. Vissa individer med god ekonomi, kunde förhandla sig till bättre villkor, men aldrig den som verkligen skulle ha behövt en generösare behandling av banken.



SBAB införde samma villkor för alla kunder. Ja eller nej. Ingenting däremellan. SBAB har också infört samma räntenivå för villa, bostadsrätter och fritidshus. Sent omsider har storbankerna fogat sig, sänkt räntan och sina marginaler. Flera har också valt att ta bort räntepåslaget på lån till bostadsrätter. Detta statliga företag har i sanning varit till nytta för medborgarna och trots att bankerna tvingats krympa sina marginaler har de inte blivit fattiga precis. Inte heller SBAB som trots lägsta låneräntan lyckades få ihop så stor vinst att bolaget kunde dela ut 139 miljoner kronor av 2004 års nettovinst till ägaren staten.

Bildar Alliansen regering i höst, går SBAB till Börsen och aktieägare som inte är intresserade av minskade vinstmarginaler, och utdelningen hamnar på privata bankkonton.

Läs mer om