Staten får inte dra sig undan
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men hon är också en människa som brinner för de svaga i samhället och som bryr sig om sina medmänniskor och som dessutom har orken att stötta andra som kämpar för andra.
I mejlet finns en länk till Marias egen blogg och i inlägget från den 19:e skriver hon om Thomas Nilssons engagemang för de spelberoende.
Maria skriver: "En av mina vänner från uppväxten, Thomas Nilsson, skickar över ett mejl. Han är psykolog och grundare av Spelinstitutet i Piteå. Thomas engagemang och kunskap inom området spelmissbrukare är stort. Han är en av de bästa i landet. En gång bjöd jag in honom till ett möte på ABF i Stockholm. Tyvärr, det kom bara elva personer, men SvD skrev om mötet och på första rad satt den nuvarande kulturministern Lena Adelson Liljeroth. Hennes penna glödde över blockets sidor. Jag var imponerad över hennes nyfikenhet på ämnet.
Nu, kulturministern, måste du ta dessa anteckningar från förr med till dina kollegor i regeringen och säga ifrån: Låt Självhjälpsprogrammet vara kvar! Tydligen saknas det några futtiga kronor för att låta sajten www.slutaspela.nu överleva."
Det är uppenbarligen så att staten vill lägga ner denna sajt och inte leva upp till det samordningsansvar man har i dessa frågor. Det är minst sagt skamligt.
Svenska staten är genom Svenska Spel en stor aktör på spelmarknaden och drar årligen in åtskilliga miljarder på denna verksamhet. På så sätt är svenska staten medansvarig när det gäller att skapa förutsättningar för spelberoende. Med detta följer ett ansvar för att motverka effekterna av spelberoende.
Maria skriver träffande: " Här håvas det in miljardbelopp, men människor vars liv trasas sönder av spelberoende lämnas i vägkanten i sällskap med sina anhöriga. Hallå! Är någon hemma? vill man ropa. "Jag förstår minst sagt hennes förtvivlade ord, och Thomas Nilssons förtvivlan över statens agerande. Maria citerar på sin blogg Thomas när han säger: "Sveriges politiker har inget att yvas över för den spelpolitik som drivs för att värna dem som blir spelberoende. Sverige är fortfarande ett u-land i frågor som rör preventionsarbete, råd, stöd, behandling och forskning om spelberoende trots en ändlös rad av statliga utredningar. Politikerna vill gärna ha de pengarna som spel genererar för att göra gott men vetskapen om att mellan 20-50 procent av omsättning på spel, beroende på spelform, kommer från dem som har problem med spel borde göra fler än undertecknad sömnlös mellan varven."
Thomas ord borde verkligen mana till eftertanke och jag kan verkligen instämma i Marias uppmaning till kulturministern att leta rätt på sina anteckningar och börja ett korståg i regeringen för självhjälpsprogrammets överlevnad. Det behövs!