Starkt stöd - stora förväntningar
KOMMUNALRÅD. Socialdemokraterna Peter Roslund och Helena Stenberg blir Piteå kommuns högsta politiska ledning den närmaste fyraårsperioden. Det står klart efter helgens nomineringsmöte med Piteå arbetarekommun. Helena Stenberg förlorade knappt kampen om kommunalrådspost numro två vid valet 2002. Den här gången vann hon stort.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
2002 stod kampen om posten som vice kommunstyrelseordförande och kommunalråd numro två hård mellan den politiskt erfarna Maj-Britt Lindström och den närmare 30 år yngre Helena Stenberg. Valresultatet blev också mycket jämnt. Endast fem röster skiljde dem åt. Den här gången fick Helena Stenberg mäta sina krafter mot den mer i ålder jämlika men också politiskt erfarna Lena Vikberg. Stenberg var valberedningens förslag och hon vann också en förkrossande stor seger.
Lena Vikberg har verkligen arbetat hårt och med kraft tog hon debatten med politiska motståndare inför valet till riksdag, kommun och landsting i september i år. Man får säga att hon var rätt ensam om den saken, under en lång tid. Men det räckte inte. En absolut majoritet gick på valberedningens förslag och valde Helena Stenberg.
Att satsa hårt och förlora är aldrig roligt. Det är en sorg och ett bakslag. Men det finns behov av och plats i politiken även för Lena Vikberg. Hon har en poäng i sin oro och kritik mot att båda kommunalråden nu är hämtade ut Piteå s-förening och att det kan leda till att kommunpolitiken blir än mer centrumstyrd och allt mer fjärmad från landsbygden och markbygden. För att hindra den utvecklingen behövs att politiker som Lena Vikberg håller koll och fungerar som blåslampa så att landsbygden och markbygden också får möjlighet att överleva och helst också utvecklas.
Maj-Britt Lindström segrade, om än knappt över Helena Stenberg som på det sättet ställdes på tillväxt i fyra år. Det var inte skadligt. Hon är nu förhoppningsvis en mer erfaren kommunpolitiker, förmodligen än mer insatt i sina hjärtefrågor, än mer övertygad om färdriktningen och därmed också starkare och bättre skickad att argumentera för sin sak, men också att kompromissa, lyssna och samarbeta. Allt som krävs av en ledare. Och hon är fortfarande mycket ung för sitt uppdrag. Med sina 35 år har hon, teoretiskt sett, ytterligare 30 år framför sig som politiker i någon bemärkelse.
Helena Stenberg har profilerat sig i frågor som rör barn och ungdom, vuxenutbildning, bostadspolitiken, jämlikheten och jämställdheten människor emellan, oavsett ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet eller funktionshinder. Hon har lett arbetet med kartläggning av kvinnors och mäns löner för att hitta och motverka oskäliga löneskillnader och arbetet med att ta fram den jämställdhetsplan som förra året antogs av kommunfullmäktige. I den finns en progressiv och radikal formulering som säger att: "Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet". Ett måtto som Piteå kommun anammat och uppmärksammats för på riksplanet.
Helena Stenberg har varit skarpt kritisk mot den ensida debatten kring inglasningen av Storgatan som den enda lösningen på Piteås sviktande ställning som handelsstad. Hon har istället fört fram intressanta förslag om att ta till vara bakgårdarna i centrum och där etablera cafeer, restauranger och småbutiker.
Socialdemokraterna i Piteå har gett Helena Stenberg ett mycket starkt stöd. Det innebär också stora förväntningar. Det är bara säga; lycka till Helena Stenberg. Kört hårt!