Pensionsmyndigheten föreslår att riktåldern för pension ska höjas. De som är små nu får räkna med att jobba till de är 72 år. Men i riksdagen är det ont om äldre, bara sex av 349 ledamöter är över 65 år.
Erfarenhet värderas inte särskilt högt i Sverige. Ungdomlig framåtanda går ofta före ålder, både i arbetslivet och i politiken. Det är synd och ett slöseri med resurser.
Politiksajten Altinget har jämfört åldersstrukturen i Sverige med hur det ser ut i riksdagen. I valmanskåren var 26 procent, det vill säga var fjärde väljare 65 år eller äldre. I riksdagen har futtiga två procent av ledamöterna fyllt 65 år. Sossarna har inte enda ledamot som uppnått den åldern.
Om alla generationer skulle vara representerade proportionerligt efter åldersfördelningen i samhället skulle det finnas 90 riksdagsledamöter som är minst 65 år. Nu blir det ynka sex ledamöter de närmaste fyra åren.
Tänk så mycket klokskap och erfarenhet som går förlorad när de årsrika inte släpps in. Det tycker också veteranen Barbro Westerholm (L) som med sina 85 år är i särklass äldst i riksdagen. All heder åt henne som kandiderade igen och åt Liberalerna som satte henne på valbar plats.
– Vi representerar olika erfarenheter och vi har med oss olika historiska erfarenheter med oss. Det är viktigt att de här olika perspektiven kommer in i beslutsfattandet i riksdagen, säger Barbro Westerholm till DN.
Ja, en som passerat 65-årsdagen har varit med om mer och ser betydligt mer i backspegeln än en 25-åring. I en tid som tenderar att bli allt mer historielös är det viktigt att ha längre perspektiv både bakåt och framåt.
Risken är också att de äldres hjärtefrågor glöms bort när de inte finns representerade i den lagstiftande församlingen. Det blir bättre beslut om de som vet vad det handlar om är med och tar fram beslutsunderlaget.
Svenska politiker pensionerar sig gärna tidigt. De som haft ledande positioner skriver böcker eller blir högt betalda konsulter. Andra lever på en generös pension. Några går in i ideella organisationer och gör insatser där, men de hade antagligen gjort större nytta om de hade fortsatt med politiken.
Sverige har inga ledande rikspolitiker som närmar sig 70 år. Åldersfixeringen skrämmer antagligen och partierna har misslyckats med att sätta veteraner på valbar plats. De får skärpa sig till nästa gång.
I andra länder värderas veteranerna högre. Hillary Clinton, 71, kämpade med Donald Trump, 72, om presidentposten i USA. Radikale utmanaren Bernie Sanders är 77 år och brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn har fyllt 69 år.
Det är synd och en förlust att en så klok och erfaren politiker som 73 år unge Björn von Sydow (S) tackade för sig inför valet för att ge ”plats för yngre förmågor”. Han borde haft sin mamma som förebild. Tullia von Sydow (S) gjorde 1998 debut i riksdagen vid 80 (!) års ålder, samtidigt som sonen var försvarsminister.
I det svåra parlamentariska läge som nu råder i riksdagen vore det värdefullt med fler kloka och pragmatiska politiker som varit med ett tag.