Ställ upp för deltidskvinnorna

ARBETSMARKNAD Enligt alliansregeringens beslut får ingen deltidsanställd deltidsstämpla mer än 75 dagar. Något som de rödgröna partierna tidigare kritiserat med skärpa och med rätta. Det är framför allt kvinnor som drabbats av denna nytolkning av a-kassereglerna, kvinnor som har slitit i vård och omsorg, och kanske önskat sig en heltidstjänst som de aldrig har blivit erbjudna.

Det blir ingen förändring av deltidsarbetslösas rätt att stämpla upp i a-kassan. 75 dagar blir fortsatt gränsen. De rödgröna ställer sig däm,ed bakom alliansregeringens politik. Och det är framförallt kvinnor som drabbas.

Det blir ingen förändring av deltidsarbetslösas rätt att stämpla upp i a-kassan. 75 dagar blir fortsatt gränsen. De rödgröna ställer sig däm,ed bakom alliansregeringens politik. Och det är framförallt kvinnor som drabbas.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2010-05-25 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mot den bakgrunden är det märkligt att de rödgröna partierna ställer upp bakom högeralliansens politik. Kvinnorna får inte det stöd från vänsterpartierna som de hoppats på. Detta samtidigt som de utgör en viktig väljargrupp för de rödgröna, inte minst för Socialdemokraterna.

Jag upplever detta som ett politiskt felsteg som kan få allvarliga konsekvenser den 19 september. Vi kanske får ett stort soffliggarparti bestående av deltidsarbetande kvinnor som känner sig svikna och som ställt förhoppningar till det rödgröna alternativet. Nu finns inget stöd för dem.
Så här sa Mona Sahlin i en debatt med Fredrik Reinfeldt för tre år sedan: "Om man klipper bort deltidsersättningen efter 75 dagar, pang, så förlorar många kvinnor sin ekonomiska ersättning. "Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kallade alliansregeringens beslut som "hånfullt". I dag låter det annorlunda, vilket drabbar många kvinnor, kvinnor som i dag är besvikna över att de rödgröna inte längre står upp för dem.

Den av alliansregeringen försämrade a-kassan har drabbat dem som mer eller mindre tvingats till deltidsarbete. Det är kvinnor som fått det sämre. Något som jag påtagligt fått många exempel på när kvinnor tagit kontakt med mig, förtvivlade för att de förlorat sin ersättning och tvingas söka jobb i hela Sverige för att i bästa fall få tillbaka sin a-kassa. Vad är det för rättvisa?
Och hur har alliansen, och nu Mona Sahlin, tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut?
Vi vet att andelen bi-och halvtidsanställda liksom jobb på obekväm arbetstid ökar i rasande takt i vårt samhälle. Det är framför allt LO-kvinnorna som drabbas av de sämre anställningsvillkor. Många av dem som arbetar deltid vill jobba heltid. Inte minst för att klara ekonomin.

Kommunal arbetar sedan länge för lagstadgad rätt till heltid. Enligt förbundet är det minst 65 000 medlemmar som arbetar färre timmar än vad de skulle vilja.
Framför allt handlar det om kvinnor som jobbar timmar eller på deltider. Kommuner och landsting har en förmåga att dribbla med arbetstiderna som borde leda till en skärpt lagstiftning.
Varför ska kvinnor ha sämre anställningsförhållanden och löner än män?

Enligt Kommunal vill allt fler medlemmar ha heltid. I dag behöver alla en inkomst som de kan leva på. Utan heltid är det svårt att klara sig. Som deltidare får du dessutom sämre a-kassa efter
75-dagarsregeln. Detta efter beslut av en högerregering som kräver att människor ska jobba heltid, men se då också till att lagstifta om rätt till heltider.

Bara detta att försämra a-kassan för dem som tvingas till deltidsarbete är förtryckande. Samtidigt som de offentliga jobben inom vård och omsorg dras in.

Och hur har alliansen, och nu också de rödgröna, tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut? Dålig lön, och därmed låg status, gör dessutom att männen flyr arbetsuppgifter inom barnomsorg, äldrevård och skola.
Utan våra kvinnor i vård och omsorg stannar Sverige. Så skärpning, politiker. Dribbla inte med kvinnors trygghet.

Läs mer om