Spriten flödar i Europa

Piteå2006-08-25 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Drickandet är utbrett i hela Europa och det är ett stort folkhälsoproblem. EU är också oroat. En färsk brittisk rapport, "Alcohol in Europe - a Public Health Perspective" av Peter Anderson och Ben Baumberg, som är beställd av EU-kommissionen, visar att 23 miljoner europeer är beroende av alkohol. Bruket drabbar också många anhöriga. Ur ett hälsoperspektiv orsakar alkoholen 195 000 människors död varje år i EU, varav 17 000 döda i trafiken. Unga människor är särskilt drabbade, då hela tio procent av dödligheten bland unga kvinnor och 25 procent bland unga män beror på alkohol. Man räknar med att mellan fem och nio miljoner europeiska barn lever i familjer med alkoholproblem.



Vid ett tillfälle träffade jag en estnisk polis och frågade honom vilket som var det största trafiksäkerhetsproblemet i hans land. Svaret kom blixtsnabbt - alkoholen!

Nyligen såg vi också i en rapport, att andelen rattfulla inblandade i dödsolyckor i Sverige ökat kraftigt. Men det går också att göra mycket i trafiken för att hejda alkoholkonsumtionen. Svenska experter säger också att om man kan minska rattfylleriet i Europa, kan man få ner den totala alkoholkonsumtionen radikalt, med stora positiva folkhälsoeffekter som följd. Folk dricker helt enkelt mindre då de inte kan ta bilen.



I rapporten finns en mängd rekommendationer till EU-länderna för att minska alkoholens skadeverkningar, bland annat de här:

Alkoholvaneundersökningar på EU-nivå, för att få reda på hur vanorna förändras

Politiker bör beakta riskerna med marknadsliberalisering. Till exempel fri försäljning.

En övre promillegräns på 0,5 i trafiken i alla länder, men länder kan naturligtvis besluta om lägre gränser.

Alkotester i Europatrafiken med likvärdiga testmetoder

Medlemsstaterna bör kunna begränsa de egna införselkvoterna

Medlemsstaterna bör begränsa antalet försäljningsställen, placering och öppettider



Det är intressant att forskare i Europa ger den svenska alkoholpolitiken sitt stöd. Systembolag, försäljningskontroll, låg tillåten promillehalt i trafiken, folkhälsoarbete, anses också i Europa vara goda verktyg för att begränsa alkoholskadorna. Därför är det viktigt att vi även i fortsättningen, efter valet den 17 september, får ha en socialdemokratisk regering som representerar Sverige i EU.
Läs mer om