Sparandet skapar stress och ohälsa

SPARANDE. Finanskrisen har med kraft nått den kommunala sektorn. Kommuner och landsting är pressade, när skatteintäkterna minskar. Det gäller att vända på varenda krona. Personalkostnaderna är den största posten, så det är där man tvingas spara.

De som får ha jobbet kvar riskerar att istället bli sjuka av stressen när arbetskamraterna försvinner till arbetslöshet.

De som får ha jobbet kvar riskerar att istället bli sjuka av stressen när arbetskamraterna försvinner till arbetslöshet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2009-05-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jobben inom vård och omsorg måste ändå genomföras. De som blir kvar på jobbet får då en större arbetsbörda. Till en början kanske det går att klara detta, men i längden går det inte. Stressen ökar och då ökar sjukskrivningarna.
Medan kommuner och landsting tvingas till neddragningar har högerregeringen sänkt skatterna kraftigt. Servicesektorn och merparten av den offentliga sektorn har de sämsta arbetsmiljöerna. Här dominerar kvinnor bland de anställda. Kvinnor med deltidsjobb missgynnas dessutom av alliansregeringens förändringar av a-kassan och av det nya pensionssystemet. De har fått en svagare ställning sedan högeralliansen tog över makten.

När den stora sjukfrånvaron analyseras visar det sig, föga överraskande, att det är kvinnor som är hårdast drabbade. Då handlar det om kvinnor som fått slita hårt i den offentliga sektorns allt mer slimmade arbetsplatser, där allt färre ska göra allt mer utan större inflytande över vare sig lönebildning eller arbetsinnehåll.
För att komma till rätta med problemen krävs mer personal och med en lön som premierar det stora ansvaret. I dag sliter många hårt inom sjukvården. Samtidigt säger statistiken att antalet långtidssjukskrivna bland Kommunals kvinnor är tre gånger högre än bland andra grupper och att alltför många tvingas till otrygga timanställningar. Kommuner och landsting är verkligen inga mönsterarbetsgivare.

Några exempel: Löneskillnaderna. Dags sätta ner foten. Deltidsjobben; lagstifta om rätten till heltidsarbete. Bara detta att försämra a-kassan för dem som tvingas deltidsarbeta. Det är kvinnor som drabbas.
Något som jag påtagligt fått många exempel på när kvinnor tagit kontakt med mig, förtvivlade för att de förlorat sin ersättning och tvingas söka jobb i hela Sverige för att i bästa fall få tillbaka sin a-kassa. Vad är det för rättvisa? Allt medan förmögenhetsskatten försvinner och fastighetsskatten gynnar dem som redan har.

Och hur har alliansen tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut? Ofta handlar det om kvinnor som är ensamstående. Hur ska de klara sin ålderdom?
Alla måste ha en lön som de kan leva på. Det borde vara en självklarhet i ett välfärdssamhälle som vårt. Nu är vi i rask takt på väg mot ett samhälle med allt större skillnader, där de som tidigare fått vända på pengarna fått det allt svårare att klara sin vardag.
Låg lön och orättvisa arbetsförhållanden gör att den negativa stressen ökar. Långtidssjukskrivningarna, och inte bara inom offentlig sektor, har bitit sig fast i takt med att anställda upplever sin arbetssituation som mer pressad än tidigare, och det är på de kvinnodominerade arbetsplatserna som stressen ökat. Både privat och offentligt. Inom vården och tjänstesektorn.
Läs mer om