Solonummer huvudvärk för fp
KONFRONTATION. Väljarna i Pite älvdal som trott på folkpartisternas utspel om återinförande av allmänkirurgi och akutkirurgi på ett privatiserat Piteå älvdals sjukhus, har fått ett bryskt uppvaknande. Pitegruppen har inget som helst stöd för detta i den borgerliga vårdalliansen. Folkpartiets gruppledare inkluderad. Något som PT:s ledarsida konstaterade redan för en vecka sedan.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Landstings- och kommunpolitiker sitter inte på statskassan. Har inga miljarder att strö omkring sig. De ska istället se till att skattemedlen de får sig tilldelade räcker och verktyget i det strävsamma arbetet är nästan utan undantag att spara, spara, spara, centralisera och effektivisera. Därför uppstår genast problem när löften och viljeyttringar ska omsättas i praktisk politik på detaljnivå.
Måndag, förra veckan, presenterade de borgerliga gruppledarna i landstinget stolta ett gemensamt valmanifest. Här stod mycket, men inte ett ord om att åter öppna allmänkirurgin och akutkirurgin i Piteå. Ej heller ett ord om att vare sig nu eller på sikt privatisera Piteå älvdals sjukhus. Något som en grupp folkpartister hårt marknadsfört i Piteå.
Gruppen anförs av två tunga namn på partiets landstingslista - Anders Mansten (andranamn på listan) och Erik Lundström. Pitebor har således förmodligen, och inte utan fog, trott att utspelen varit sanktionerade och förankrade hos folkpartiet och deras allierade.
Kan det här då bli verklighet? Inte en chans. Inte ens med ett borgerligt styrt Norrbottens landsting. Beskedet från Stefan Tornberg, centern, Lars Wikström, kristdemokraterna, Maria Salmgren, moderaterna och Jens Sundström, folkpartiet, är kristallklart. "Det finns inte pengar, det finns inte läkare, det finns inte ens tillräckligt med patienter", tydliggjorde Jens Sundström. Öppen konfrontation råder nu inom folkpartiet och mot alliansen som fått en het potatis i knäet.
Varför har då Pitegruppen fått hållas? Har den fått något slags fribrev bara för att locka väljare eller har den agerat i övertygelse om att satsningarna var sanktionerade från vårdalliansens gruppledare. Något som avfärdas av Stefan Tornberg. Han finner agerandet "extra märkligt eftersom Erik Lundström varit med i arbetet med att ta fram vårt program". Uttalandet görs i lördagens Norrbottens-Kuriren, där Anders Mansten går till hårt angrepp mot sin gruppledare.
I valrörelsens upphetsade tonläge beskriver de borgerliga partierna vården i Norrbotten som ytterst undermålig. Det är inte bara underbetyg åt socialdemokraterna, det är också att underkänna det egna politiska arbetet som utförts under mandatperioden. Vården har sina brister, både i organisationen och verksamheten, men så illa som det framställs är det ändå inte och fler vårdgivare är knappast någon lösning.
I Stockholm, med sitt överutbud av vård och vårdinrättningar, inte minst privata kliniker, dör patienter i kön till behandling trots att det finns resurser på nära håll. Där pekar även läkare på att expansionen av privata kliniker slagit sönder vården, men självklart är det också en fråga om samordning eller rättare sagt brist på samordning i verksamheten.
Norrbottens hälso- och sjukvård kan helt säkert lyftas rejält om både politiker av olika kulör och läkare, liksom övrig vårdpersonal, kan dra åt samma håll, med patienternas bästa för ögonen. Om inte kommer landstingen att avskaffa sig själva och det vore kanske inte helt fel.