Socialbidrag istället för a-kassa
KRISSIFFROR Dals-Ed + 137 procent.Orsa + 115 procent.Norsjö + 105 procent.Nej, det är inte aktier på Stockholmsbörsen som tokrusar. Det är aktuella noteringar på kommunernas socialbidrag som stiger brant i hela landet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kritiserar med rätta krisbolagens aktieutdelningar, men det hjälper inte alla tusentals varslade som hänvisas till arbetslöshet och usel a-kassa.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den ekonomiska nedgången har gått rasande fort. Nyss befann sig Sverige i en exempellöst hög och långvarig konjunktur. Den skulle vara för evigt, bedömde den tillträdande moderatledda Alliansregeringen. I alla fall utformade den sin politik därefter. Bort med arbetsmarknadspolitiska åtgärder som plusjobb, gröna jobb, friårsvikariat. Bort med Ams-utbildningar (det hette Ams på den tiden, nu heter det AF (Arbetsförmedlingen). Bort med Komvux.
I Alliansens Sverige skulle folk inte gå och skrota i påhittade jobb och åtgärder. Här skulle jobbas i verkliga jobb, gärna med statligt understöd, men i privata näringslivet. För att ingen skulle lockas att gå miste om denna chans till riktigt arbete försämrades arbetslöshetsförsäkringen radikalt med raketfart, ribban till sjukförsäkringen höjdes och "Bäst-före-datum" infördes, varefter de sjukskrivna ska stå till hela landets arbetsmarknads förfogande.
Så tog de goda tiderna slut och arbetsmarknaden störtdök. I början såg finansminister Anders Borg (M) ingen bankkris. Läget var stabilt. Allt under kontroll. När varslen började hagla, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att varsel inte var lika med uppsägningar. Det var lugnt.
Nu är det kris och Reinfeldt & Borg pekar på finansmarknaden, på bankerna, på företagen och på kommun- och landstingspolitikerna som handlat vårdslöst och inte sett om sitt hus. Själva anser de sig helt befriade från dylika svagheter. De är ansvarstagande, försiktiga landsfäder som inte tänker drabbas av panik.
Omvärlden får fixa det här. Det gör den också. I viss mån. Tysklands regering satsar mer än tre gånger så mycket som Sveriges regering för att stimulera ekonomin och hålla industrin under armarna. Tyska regeringens fordonspaket, med bland annat hög skrotningspremie, får landets bilindustri att gasa på och säkra jobb hos fordonsindustrins underleverantörer också i Sverige.
För den svenska fordonsindustrin är det fortsatt mörkt. I går varslade Volvo ytterligare 1 500 anställda. Ett varsel som berör åtta orter, däribland Umeå. Gårdagens besked innebär att 7 500 Volvoanställda riskerar att bli arbetslösa. Sveriges näringsminister Maud Olofsson (C) beklagar och statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserar.
Regeringens kallsinniga inställning till Volvo är på sätt och vis fullt begriplig. För två veckor sedan rensades bolaget på fyra miljarder kronor i utdelning till aktieägarna och flygplan för 850 miljoner ska ha köpts in till höga chefer. De varslade har fått ett erbjudande om att gå ner i lön för att möjligen rädda jobben. Det är osmakligt.
Men även om regeringen inte vill stötta företag som beter sig illa, borde den stötta de anställda och deras fackklubbar som sätts under hård press. Med en stark a-kassa som verkligen ger 80 procent av lönen och inte 50 procent, har alla dessa kvinnor och män någonting att sätta emot i kampen om jobbben och pengarna. Och måste de ändå gå ut i arbetslöshet har de i alla fall ett drägligt liv i väntan på bättre tider.