Snart börjar vardagen

nya regeringen . Sverige har fått en ny borgerlig regering, en regering som domineras av moderata samlingspartiet. Inte överraskande eftersom man är mer än dubbelt så stort som de tre övriga partierna i högeralliansen.

Piteå2006-10-07 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Anmärkningsvärt är ändå att alla tunga ministerposter hamnat hos moderaterna. Fredrik Reinfeldt som statsminister är förstås en självklarhet. Finansdepartementet tas över av Anders E Borg, arkitekten bakom moderaternas nya ekonomiska politik.

Det tunga utrikesdepartementet hamnade hos Carl Bildt. En bra utnämning om än något vågad. En ny statsminister sätter en före detta statsminister på ett av de tyngsta departementen. Dessutom en person med stort utrikespolitiskt kunnande och en bred kontaktbas runt om i världen. Bildt blir inte lätt att styra.



Många hade trott att folkpartisten Johan Pehrson skulle bli justitieminister, men hans förtroende sjönk i samma mån som han själv avslöjades som lagbrytare. Nu kommer istället
Beatrice Ask tillbaka till regeringen. Ett hyggligt val. Hon och Bildt är de enda i den nya regeringen som har tidigare regeringserfarenhet.

Slutligen tog moderaterna hand om de tunga arbetsmarknadsfrågorna. Moderaternas förre partisekreterare Sven Otto Littorin blir arbetsmarknadsminister. Nu får han visa om allt det han sagt också kan genomföras.



Reinfeldt gjorde taktiskt rätt att alla tunga departement hamnade under sitt eget parti. Han lyckades genom att ge de övriga partierna ansvar för sina hjärtefrågor. Lars Leijonborg skola och utbildning, Maud Olofsson näringsdepartementet, vilket hon önskat och Göran Hägglund socialdepartementet. Det senare ett orosmoln. Kd har en rigid inställning till jämställdhet, kvinnans roll och familjen. Kärnfamiljen i kristdemokraterna värld består av man och kvinna, där kvinnan är rar och mannen ror. Håll ögonen öppna.

Däremot kan man vara nöjd med att Andreas Carlgren, c, blir miljöminister och att sympatiska Cecilia Malmström, fp, blir EU-minister. Faran är bara att hon försvinner under Carl Bildts breda utrikespolitiska vingar.



Slutligen till den nya regeringens två märkligaste utnämningar, som eventuellt kan gå hem. Dels handlar det om Nyamko Saboni, fp, som integrations- och jämställdhetsminister, dels om Cecilia Stegö-Chilò, m, som kulturminister.

Tidigare har Saboni haft kontroversiella åsikter om islam och varit en av dem i folkpartiet som krävt hårdare tag mot invandrare. Detta trots hennes egen bakgrund, men alla kan växa. Cecilia Stegö-Chilò har inte gjort några som helst avtryck inom kulturområdet. Fördel är att hon är massmedial och har en stark vilja.



Sammantaget en relativt väntad regering, dock med några få undantag. Fredrik Reinfeldts regeringsdeklaration var i förhållande till sammansättningen av regeringen ett mycket förutsägbart dokument. Allt kändes igen från alliansens valmanifest, med den skillnaden att valmanifestet var mer konkret.

Vi kan alltså förvänta oss sämre a-kassa och högre egenavgift i a-kassan. En så kallade flexiblare arbetsmarknad innebärande att företagen får mer att säga till om. Det ska bli enklare med visstidsanställningar och korta jobb. Orättvisorna kommer att öka. För dem med kapital sänks fastighetsskatten. Förmögenhetsskatten ska på sikt avskaffas. Nedmonteringen av den svenska modellen inleds.



Och hur blir det med jämställdheten? Reinfeldt talade sig varm för denna i regeringsdeklarationen. Av 22 ministrar är tio kvinnor, men ynka fyra får departementsansvar. Så var det med den jämställdheten.

Vad den nya borgerliga regeringen egentligen förmår ser vi först när budgeten läggs den 16 oktober. Då börjar den politiska vardagen. Den lär bli tuff. Reinfeldt har lämnat många brasklappar.