Sluta demonisera Vänsterpartiet

Ser inte Annie Lööf skillnad på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna? Det är okunnigt och farligt.

Ser inte Annie Lööf skillnad på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna? Det är okunnigt och farligt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Piteå2018-10-25 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerledaren Annie Lööf klumpar ständigt ihop Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och kallar dem för ytterlighetspartier. Det är okunnigt och farligt. Lööf borde studera både historia och nutid.

Det är hennes strävan att hålla ihop en redan insomnad allians som ligger bakom extremiststämpeln. Hon talar ofta om att 75 procent av väljarna inte röstade på V eller SD utan på något av de fem partierna däremellan. Det är hennes argument för att S bör stötta en Alliansregering, men den idén är dödfödd.

"I detta besvärliga parlamentariska läge behöver fler ta ansvar för att ytterkantspartierna V och SD inte ska få inflytande över den politiska inriktningen", säger Annie Lööf i en skriftlig kommentar till TT efter Stefan Löfvens första sonderingsvecka.

Centerledaren var själv med och såg till att Vänsterpartiet fick inflytande efter valet 2014. Alliansen krävde då att regeringen Löfven skulle göra budget ihop med Vänsterpartiet, i stället för att hitta ett blocköverskridande samarbete.

Vänsterpartiets insatser de senaste fyra åren har inte varit på den extrema ytterkanten. Tvärtom. Det luktar inte särskilt mycket kommunism av de reformer som V och regeringen genomfört. Gratis medicin till barn, gratis öppenvård för alla över 85 år, dubblat tandvårdsbidrag, höjd sjukpenning, sänkt skatt för låga pensioner, tio miljarder till välfärden med mera har bidragit till ett mer jämlikt och rättvist samhälle.

Vänsterpartiet är ett demokratiskt parti som står ungefär där sossarna stod på 70-talet. Det kommunistiska K:et togs bort 1990 och samröret med de kommunistiska diktaturerna upphörde i takt med att muren föll. Revolutionen är sedan länge inställd och ersatt av pragmatisk reformism. Kommunismen är inte längre ett hot mot den svenska demokratin.

Sverigedemokraterna bildades 1988, samtidigt som kommunismen bröt samman bakom järnridån. Det är ett ungt parti, men ideologin är inte ny.

Partiet grundades av veteraner inom den svenska nazismen och fascismen. De kom från Nordiska Rikspartiet och Bevara Sverige svenskt. Fram till 1995, samma år som Jimmie Åkesson blev medlem, var det tillåtet att bära uniform på partimötena. Den nuvarande partiledningen deltog i slutet av 90-talet i Lund i firandet av krigarkungen Karl XII.

De ser sig själva som patrioter som för en existentiell kamp för att bevara vår nation och vår kultur. Gruppledaren Mattias Karlsson talar om att det finns två alternativ: seger eller död. Jimmie Åkesson håller med om att vi befinner oss i krig och han vill redan stänga public servicekanaler som han inte gillar. Partiet har Ungern som förebild, där Viktor Orbán skapar en illiberal stat som urholkar demokratin.

Har Annie Lööf upptäckt några aktiva vänsterpartister som hyllar Stalin, Gulag och massmördandet? Nej, för de finns inte. Inom SD dräller det däremot av öppet rasistiska politiker, senast men inte sist i raden är avhopparen Stefan Borg i Hörby.

Annie Lööf får sluta demonisera Vänsterpartiet. Det verkliga hotet kommer inte från det hållet utan från Sverigedemokraterna.