Skolmiljoner i privata fickor

PROFIT. Bara ett land i världen uppges tillåta privata företag att ha vinstdrivande skolor som betalas med skattepengar. Det landet är Sverige. Förra året delade friskolebolag ut 84 miljoner kronor till aktieägarna. En enda person kammade hem nästan åtta miljoner kronor.

Sverige tillåter vinstdrivande privata företag att driva skolor med skattemedel. Det lär Sverige vara ensamt om i världen.

Sverige tillåter vinstdrivande privata företag att driva skolor med skattemedel. Det lär Sverige vara ensamt om i världen.

Foto: Anders Kallersand/SCANPIX

Piteå2008-10-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ett praktexempel på statlig styrning i kommunal angelägenhet är, enligt statsvetaren Urban Strandberg, den friskolereform högerregeringen Carl Bildt genomförde i början på 1990-talet. Kommunerna har bara att böja sig och betala, utan insyn i verksamheten.
Underligt nog blev det inte mycket uppror den gången. Förklaringen finns kanske i det Marie Granlund, socialdemokraternas skolpolitiska talesperson, säger i en intervju i tidningen Skolvärlden (21/8 2008)): "Tanken med friskolereformen var att öppna upp för småskaliga pedagogiska alternativ. Ingen kunde förutse den explosionsartade utvecklingen med stora vinstdrivande koncerner."
Marie Granlund intervjuas apropå den utredning socialdemokraterna tillsatte 2006 i syfte att undersöka om bidragsrätten borde begränsas till driftsformer som har annat syfte än att ge ägaren vinst. Den utredningen kastade alliansregeringen i papperskorgen och tillsatte istället en utredning i syfte att ge friskolorna rätt att överklaga storleken på sina kommunala bidrag.

Under 2000-talet, särskilt de senaste åren, har friskolorna haft en explosionsartad utveckling. Det råder nästan fri dragningsrätt på skattemedel för den som vill privatisera befintliga kommunala grundskolor och gymnasieskolor eller starta nya. Kommunerna har rätt att yttra sig, Skolverket beslutar. De moderata riksdagsmännen vill till och med ta av kommunerna yttranderätten. De ska bara betala.
Och friskolorna tjänar pengar. En undersökning Rapport gjort visar att fem av sex aktiebolag som driver friskolor går med vinst och vart tredje bolag hade aktieutdelning. Sammanlagt delades 84 miljoner kronor ut förra året. Ett frigymnasium gjorde en vinst på 8,3 miljoner kronor. Åtta av miljonerna delades ut till aktieägarna. Verkställande direktören äger 92 procent av dom aktierna.

Såväl Piteå-Tidningen som NSD har skrivit om Luleå kommun som tvingats betala en halv miljon till en friskola som inte klarat sitt uppdrag. Beloppet kunde ha varit tre gånger högre, men majoriteten i barn- och utbildningsnämnden betalade bara ut för första kvartalet eftersom man misstrodde projektet och ville avvakta utvecklingen.
Skolan ska vara öppen för alla. Att neka elever på grund av handikapp är ett brott mot skollagen. Men att bryta mot den lagen verkar inte innebära några större problem. Utbildningsradion har i dagarna gjort ett uppmärksammat reportage om hur friskolor säger nej till funktionshindrade elever med motiveringen att de inte har resurser för att ta emot dem. I fallet rullstolsburna Frida stupade det på eventuella toalettbesök under pågående lektion. Det är inte bara brott mot skollagen. Det är diskriminering.
Ingen annat land än Sverige tillåter att privata skolor som betalas med skattemedel får vara vinstdrivande och dessutom ha aktieutdelning. Det är bara möjligt om skolorna verkligen är privata, det vill säga finansieras med terminsavgifter, fonder och stiftelser. Så är det exempelvis i Storbritannien. Konservativa Tory vill gärna införa den skattefinansierade svenska modellen, utom på en punkt; friskolorna får inte vara vinstdrivande.
Olyckligt, tycker man från svenskt friskolehåll. Det är ju just möjligheterna att göra vinster som är drivkraften för mer än femtio procent av dem som startar friskolor. Och varför skulle det inte vara så? Pengar är en oerhört stark drivkraft i alla sammanhang. Bara lagar och regler sätter ramarna, men är det aktiebolag så är det.

Att friskolorna tillåts göra vinster må vara om vinsterna återinvesteras i verksamheten. Om pengarna går till att förbättra och utveckla undervisningen och arbetsmiljön för lärare och elever. Så sker också, men avarterna är av Rapports granskning att döma, många och allvarliga.
Kommunerna tvingas spara på skolan, hundratals lärare sägs upp samtidigt som aktieägarna i skatte-finansierade friskolor kan stoppa på sig flermiljonvinster på ett år. Det är, för att citera Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, inte anständigt. Det är skattemedel som tillhör skolan och skolbarnen.
Läs mer om