Skitår, men inte för alla

KLYFTOR. "Vi har ett par riktiga skitår framför oss", sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, i ett välciterat uttalande. Skitår som möts med att sjuka och de allt fler arbetslösa får betala nya kraftiga skattesänkningar för de mer lyckligt lottade.

Höginkomsttagarna och storbolagen är vinnare när den moderatledda alliansregeringen drar vidare på sitt  korståg mot skatter. Vad blir kvar till den allmänna välfärden?

Höginkomsttagarna och storbolagen är vinnare när den moderatledda alliansregeringen drar vidare på sitt korståg mot skatter. Vad blir kvar till den allmänna välfärden?

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Piteå2009-01-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tredje steget i den borgerliga alliansregeringens skatte-sänkarraket har avfyrats. Höginkomsttagarna är åter att gratulera när den borgerliga alliansregeringen delar ut 15 miljarder kronor. Årets skattesänkning, kryddad med höjd gräns för statlig skatt, ger nästan en tusenlapp ytterligare att röra sig med per
månad för högavlönade.
Därmed har gruppen med löner på 30 000 - 50 000 kronor inkasserat 2 258-2 872 kronor i sänkt inkomstskatt per månad, medan de som tjänar 15 000 - 20 000 kronor per månad fått skatten sänkt med 996-1 258 kronor. Samma låglönegrupper måste bära högsta höjningen av a-kassan och har därför i stor utsträckning lämnat försäkringen. De har inte råd med tryggheten.

Den som har ett arbete kan ändå sägas vara lyckligt lottad i förhållande till alla dem som inte ens under brinnande högkonjunktur kom ifråga för en anställning och alla de närmare 100 000 som blivit eller är på väg att bli arbetslösa. De förlorar jobbet, de får kraftigt sänkt månadsinkomst och därtill höjd skatt.
Högsta a-kassan ligger strax under 15 000 kronor per månad, men som arbetslös skattar du nästan 1 000 kronor mer på den summan än den som arbetar. Den moderatledda alliansregeringen har skapat den här uppdelningen av medborgarna i närande (de som arbetar och gör rätt för sig) och tärande (sjukskrivna och arbetslösa). En politik som bygger på att ohälsa och arbetslöshet är frivilliga val.

Vid det här laget, när varslen haglar och tiotusentals får gå utan varsel, borde regeringen inse att dess ideologi inte har någon bäring i verkligheten. Om så är fallet, är det ingenting den erkänner. Regeringen kör på och väljer att öka dosen av sin medicin som dessvärre inte bara är verkningslös, den förvärrar symptomen.
Inkomstskatten för de som arbetar sänks med sammanlagt 15 miljarder kronor. Till detta kommer sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter på 20 miljarder kronor. "Festmåltid för storbolagen, småsmulor till småföretagarna", sa Anna-Stina Nordmark Nilsson, Företagarnas vd, i en bitsk kommentar till regeringens jobbsatsning.

Där försvinner 35 miljarder kronor i skatteintäkter att lägga till de redan genomförda, plus de minskade skatteintäkter som den kraftigt ökande arbetslösheten och utförsäkringen från sjukkassan kommer att ge. Såväl Fredrik Reinfeldt som Anders Borg säger sig vara för en offentligt finansierad välfärd. Deras ekonomiska politik talar ett annat språk.
Där talas aldrig om något samband mellan vad vi betalar i skatter och vad vi får i vård, omsorg, skola och sociala trygghetsförsäkringar. I den moderata retoriken framställs skatter som ett gissel och både Reinfeldt och Borg varnar för "skattechock" om socialdemokraterna vinner nästa val.

Men om skatteintäkterna inte räcker till en allmän, god vård, omsorg och skola och till ersättningar från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen som går att leva på, lär medborgarna få vänja sig vid chocker som kan få en tusenlapp mindre i skatt att framstå som nålpengar.
För att inte tala om dem som aldrig fick den där tusenlappen. Eller fick den indragen tillsammans med halva lönen, när hälsan och jobbet försvann.


ild på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tillsammans. Lär finnas i samband med budgetpresentation.

Höginkomsttagarna och storbolagen är vinnare när den moderatledda alliansregeringen drar vidare på sitt korståg mot skatter. Vad blir kvar till den allmänna välfärden?
Läs mer om