Skillnad på fusk och fusk

BIDRAGSFUSK. Regeringen har satt småbarnsföräldrar under hårdbevakning för att stävja fusk med ersättning från försäkringskassan. Förmögna personer som bidragsfuskar löper däremot ringa risk att avslöjas. Kontrollen försvann med förmögenhetsskatten och regeringen vill här inte agera storebror.

Försäkringskassan har betalat ut 1,5 miljarder kronor i bostadsbidrag till  79000 miljonärer och halvmiljonärer, visar SCB:s körningar. Sedan dess har regeringen avskaffat förmögenhetsskatten och kontrollen gjorts omöjlig.

Försäkringskassan har betalat ut 1,5 miljarder kronor i bostadsbidrag till 79000 miljonärer och halvmiljonärer, visar SCB:s körningar. Sedan dess har regeringen avskaffat förmögenhetsskatten och kontrollen gjorts omöjlig.

Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Piteå2008-09-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den statliga delegationen mot felaktiga utbetalningar, FUT, hävdar att de skattefinansierade trygghetssystemen årligen dräneras på 18-20 miljarder kronor. Hälften beror på missförstånd och felaktigheter från både försäkringskassan och mottagarna av ersättningen. Hälften på medvetet fusk. Värst fuskas det med föräldrapenningen.
Socialstyrelsen och försäkringskassan har gjort egna utredningar och kommit fram till helt andra siffror. Där regeringens utredare talade om 13,7 miljarder i felaktiga utbetalningar för vård av sjukt barn, hittade försäkringskassan 1,1-2,6 miljarder. Av den summan var inte mer än en fjärdedel medvetet fusk. Småbarnsföräldrars påstådda fusk med vab-dagar, vård av barn, hade genomgått en fantastisk krympning.

Alliansregeringen valde att tro det värsta. Från första juli i år måste föräldrar som begär ersättning för vård av barn, visa upp intyg från daghem, förskola eller skola om att barnet verkligen varit frånvarande. Inget intyg, inga pengar.
Regeringen har dessutom skapat en ny myndighet som ska övervaka myndigheten, det vill säga försäkringskassan. Regeringen satsar 140 miljoner kronor på den nya myndigheten de närmaste tre åren. Kostnaden för den statliga kontrollapparaten med en generaldirektör och hundratalet anställda befaras vida överstiga vinsterna, men fusk är fusk och här är det, vad man förstår, snarare fråga om moralisk upprustning. För vissa.

"Man ska komma ihåg att 96 procent av utbetalningarna är korrekta", säger FUT-delegationens ordförande Björn Blomqvist i en kommentar till slutrapporten. Rapporten visar också att det är ytterst få som medvetet fuskar. "En liten, udda grupp", säger Björn Blomqvist och framhåller att allmänheten har mycket stark tilltro till systemet och tar avstånd från fuskarna. Hör, hör.
Hälften av de felaktiga utbetalningarna beror på slarv, missförstånd, okunskap och obegripliga blanketter. Myndigheterna gör fel nästan lika ofta som de sökande. FUT:s medicin är enklare regler och blanketter, utbildning och bättre efterkontroller.

Dock finns ett fusk som varken förenklade blanketter eller övervakande myndigheter rår på. De rikas fusk med bostadsbidrag och bostadstillägg. Körningar som SCB har gjort visade att 79 000 hushåll med över 400 000 kronor i nettoförmögenhet tillsammans plockade ut 1,5 felaktiga miljarder kronor i bostadsbidrag. Av dem hade 28 000 hushåll över en miljon på banken. De kanske inte heller förstod sig, men behöver hur som helst inte oroa sig. Alliansregeringen har avskaffat förmögenhetsskatten och därmed finns inte heller något register över personliga förmögenheter.
Illa, anser FUT-delegationen och kräver att regeringen inrättar ett centralt förmögenhetsregister så att myndigheterna kan kolla om personen verkligen har rätt till bidrag. Regeringen hade också tänkt sig att Skatteverket skulle fortsätta att kontrollera svenskarnas förmögenhet även efter avskaffandet av skatten. Förslaget resulterade i ett folkuppror bland miljonärerna och drogs snabbt tillbaka.

"Det är inte meningen att Skatteverket ska vara en allmän informationssamlare eller storebror", förklarade Ingemar Hansson, statssekreterare på finansdepartementet, för Sveriges radios Ekot. För försäkringskassan är det ju bara att fråga, tyckte Hansson.
Det är möjligt att man i finansdepartementet känner till någon naturlag som automatiskt förser rika människor med hög moral. Emellertid kan regeringen, för säkerhets skull, överlåta åt den nya övervakande myndigheten att upprätta register över privatpersoners förmögenheter. Hur ska den annars klara sitt uppdrag?

Läs mer om