Skattjakt med förhinder
HÖGERPOLITIK. Moderaterna gick till val som det nya arbetarpartiet. Ett nytt arbetarparti möjligen, men med högerpolitik av gammalt, känt märke. Och för att få råd med den, skulle blivande statsministern Fredrik Reinfeldt & Co behöva kicka tillbaka minst 14 000 till arbetslöshet och en kraftigt försämrad a-kassa.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Redan i januari ska det märkas i plånboken att Sverige fått en borgerlig regering. Alla som har jobb ska få sänkt inkomstskatt. "Jobbavdrag" kallas det för att inget tvivel ska råda om vilka som kan komma ifråga för ynnesten att få dela på 37 miljarder kronor. Det är vad jobbavdraget kostar per år. Höjd avgift och sänkt ersättning i a-kassan plus slopad avdragsrätt för fack- och a-kasseavgift ska ge 17,8 miljarder kronor till finansieringen av skattesänkningen. Att skriva ned försämringen på papper är lätt, att i verkligheten genomföra den blir svårare.
Det kanske har gått den borgerliga alliansens näsa förbi, men a-kassan är en lagstadgad försäkring som arbetare och tjänstemän kämpat sig till och betalar för. Höjning av egenavgiften kräver lagändring, 36 a-kassor ska hålla stämma och ta beslut, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ska ge sitt godkännande. Sådant tar tid. Till detta kommer protesterna från dem som ska betala. Det kommer att bli högljutt.
Friåret och plusjobben kastas på sophögen. Slopade plusjobb ska inbringa fyra miljarder kronor till finansieringen av skattesänkningen. Plusjobben har utsatts för spott och spe. "Gardinbytarjobb" har varit den föraktfulla benämningen. Vad det nu är för fel på att hjälpa till med att byta gardiner? Det platsar väl gott och väl under "hushållsnära tjänster" som ju är så himla fint att borgarna är beredda att låta staten betala halva timlönen. Eller 15 miljarder kronor.
Precis som med alla andra processer har det tagit tid att introducera plusjobben på arbetsmarknaden. Lagar och avtal ska följas. Tusentals arbetslösa får inte jobb från en dag till en annan. Men nu är det fart på plusjobben. 14 000 har fått anställning och 300-400 nya jobb bemannas varje vecka. Något som förvärrat den tillträdande borgerliga regeringens huvudvärk.
En politisk fyrklöver som under valrörelsen hyllat arbetslinjen, försvarat uppluckrat anställningsskydd för att människor ska få in en fot på arbetsmarknaden, kan näppeligen ge dem foten ut från arbetsmarknaden och tillbaka till arbetslöshet och försämrad a-kassa. Eller kan den det? Den blivande statsministern verkar inte helt främmande för det greppet.
"Valrörelsen har närmast framstått som en tävling i socialdemokratisk politik", skriver Bo Rothstein, samhällsdebattör och professor i statsvetenskap, på DN Debatt. Ja, det kanske den har gjort, men nu råder skarpt läge och högerpolitiken har vunnit.