Ett enkelt Älvsbyhus i utkanten av Piteå beskattas lika högt som en 25-miljonersvilla i Danderyd. Inriktningen på skatteuttaget förändras på det viset från att vara progressivt, skatt efter storleken på värdet, till att bli regressivt, det vill säga slå bakåt. Till detta kommer höjningen av reavinstskatten från 20 till 30 procent. Och den gäller alla. Retroaktivt dessutom. Den som säljer sitt hus med en reavinst på, låt säga, måttliga 300 000 kronor, åker på 30 000 kronor i extraskatt.
I Norrbotten är det glest mellan vinnarna. Sex av tio villaägare får ingenting ut av lättnaden och för övriga handlar det till övervägande del om några hundralappar i sänkt skatt. Endast i Luleåregionen går det att hitta fler villor som ligger över, än under, 450 000 kronor i taxeringsvärde. I Piteå är det knappt var tredje villaägare som får någon sänkning och i Haparanda går det elva med noll utfall på en vinnare.
Fastighetsskatten behöver reformeras, men på ett rättvisare sätt. Den här varianten har få vinnare och många förlorare i hela landet. Till den höjda reavinstskatten förväntas från marknadsekonomer höjda huspriser och höjda räntor. Regeringen själv spår närmare två procent upp i slutet av nästa år. Ett bolån på en miljon kronor kostar plötsligt 14 000 kronor mer netto, så länge ränteavdraget lämnas oförändrat.
Den nya fastighetsskatten ger miljarder, närmare bestämt 16,3 miljarder kronor, tillbaka till villaägarna. Merparten går till en liten privilegierad grupp. Till detta kommer den slopade förmögenhetsskatten som ger närmare sex miljarder kronor tillbaka till samma grupp. Plus att här också finns höginkomsttagarna som fick mest ut av "jobbavdraget". En fabulös omfördelning av skattemedel och skatteuttag från låg- och medelinkomsttagare till en exklusiv grupp.
I finansdepartementet, befolkat av yrkesekonomer, är utfallet väl känt, men passar dåligt in på Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts marknadsföring av de "nya moderaterna". Förändringen av fastighetsskatten dumförklaras av den expertis Borg har störst förtroende för; ekonomerna. Han ger också sken av att det där projektet varken var hans eller moderaternas vilja. De har fått böja sig.
Strunt. Slopandet av fastighetsskatten var kristdemokraternas ide, men moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen tog den till sig. Här fanns nog den fråga som skulle locka de sista rösterna som krävdes för att vinna valet. Ändamålen fick helga medlen. Utan moderaternas stöd hade aldrig fastighetsskattens slopande kommit upp på bordet. Det är bara för Anders Borg och hans parti att ta sitt fulla ansvar.
Sverige har lägre fastighetsskatt, lägre förmögenhetsskatt och lägre bolagsskatt än flertalet OECD-länder. Men Anders Borg ångar vidare. Nu är det dags att sänka bolagsskatterna och gå till ny attack mot a-kassan. Sacos ordförande Anna Ekström konstaterar att Sverige är på väg att bli ett skatteparadis, för kapital och egendom.
Grunden i skattereformen var att arbete inte skulle beskattas högre än kapital. Under den "nya arbetarregeringen", går Sverige åt motsatt håll. Skattesänkningen på arbete har till stor del tagits tillbaka genom andra höjningar och försämringar, medan kapitalet får fribrev.
Betalar gör arbetslösa, sjuka, föräldralediga, förtidspensionärer och ålderspensionärer. Och så alla villaägare som inte haft "oturen" att bli sittande i ett hus värt en förmögenhet.
Fredrik Reinfeldt tjänar drygt 30 000 kronor på den nya fastighetsskatten och kan nynna på sin favoritlåt "The winner takes it all ..."