Skatteflöde utan kontroll

SKATTEKOLL. Regeringen sparar inget krut i jakten på misstänkta bidragsfuskare. Samma regering tycks hysa en naiv barnatro om att privata företag som lever på skattepengar är vita som snö. Insyn i hur pengarna används saknas helt

Foto: ERIK G SVENSSON

Piteå2008-05-17 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Privatisera det offentliga, för då kommer skattepengarna i rätta händer och till rätt användning. Det är en grundmurad tro hos borgerligheten som också i allt högre fart genomför sina drömmars mål. Att gena i kurvorna är mer regel än undantag.
Regeringen Reinfeldts förste säljare, finansmarknadsministert Mats Odell, hyllades i spalterna för att han lyckats sälja kronjuvelen Vin & Sprit till franska Pernod för 55 miljarder kronor. Nu är han kallad av ett enigt näringsutskott för att förklara varför amerikanska Fortune Brands hotar stämma svenska staten, alternativt köpa statens aktier i gemensamt ägda Beam Global till skambud, därför att affären är klantigt skött.

Den moderatledda regeringen vill införa fri etableringsrätt av privata skattefinansierade vårdcentraler i alla landsting. Syftet sägs vara att öka patientens valfrihet och genom ökad konkurrens få bättre och billigare vård. För att nå dit föreslår utredare att motsträviga landsting, till exempel
s-styrda Norrbotten, ska tvingas via lagstiftning.
Den oro som gnager borgerligheten vad gäller överutnyttjande av allmänna medel i form av påhittade vab-dagar, sjukdagar och dagar med a-kassa, är här helt bortblåst. Så trygg borde den inte vara.

Skatteverkets razzia mot privatläkare och sjukgymnaster visade på omfattande skattefusk i en första rapport då 230 företag granskats. Sextio procent hade så stora fel och brister att de upptaxerades. I tjugo procent av fallen gjordes brottsanmälan.
Det mesta var medvetet fusk. Ersättning från landstinget, patientavgifter och intäkter av vaccination hade försvunnit i redovisningen . Privata utgifter som doktorns bröllopsresa och utlägg för husdjur hamnade på skattebetalarnas konto. I tidningen Dagens Medicin finns att läsa om en observant anställd som av en slump upptäckte att landstinget fick betala två gånger för prover som togs vid en privat klinik.

Medan medborgarna ska kollas och dubbelkollas innan de får ersättning från Försäkringskassan, som i sin tur ska få en övervakande myndighet, har stat, kommun och landsting ingen kontroll över de skattepengar som går till privata företag i offentliga sektorns tjänst.
Det gäller bland annat den växande raden av friskolor. Kommunpolitikerna har bara att betala. Hur pengarna används får de inte veta, än mindre lägga sig i. Däremot kan kommunen få ställa upp med service till friskolans elever.

Under den borgerliga alliansregeringen genomgår den offentliga sektorn en genomgripande förändring. Halvvägs i mandatperioden har vi antagligen bara sett början.
I Stockholm är moderaternas leading lady, Filippa Reinfeldt, på väg att öppna alla sjukhus för patienter med privata försäkringar. Och Stockholm är skyltfönstret för hela landet..
Vård, skola och omsorg privatiseras och ombildas till vinstdrivande aktiebolag. Privatiseras så till vida att verksamheterna drivs i privat regi men finansieras med allmänna medel.
De som är satta att förvalta skattepengarna, de förtroendevalda politikerna, saknar kontroll över hur pengarna används.

Under rubriken "Skydda våra pengar" skriver Anne-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja, om detta, vilka problem och nya krav privatiseringen av allmänna medel ställer på förtroendevalda politiker.
Hon framhåller att, oavsett valresultatet 2010, måste socialdemokraterna ta itu med frågan och reda ut vilket regelverk som ska gälla. Ett oavvisligt krav måste vara att kommuner och landsting har kontroll över och full insyn i företag som drivs med skattepengar och att samma villkor gäller för exempelvis kommunala skolor och friskolor. Det är en skyldighet mot skattebetalarna.
Det är det sannerligen och det är märkligt att såna som Skattebetalarnas förening inte hojtar till.
Läs mer om