Skattefinansierat bra affär för män
PRIVATISERING. Den borgerliga alliansen sjunger privatiseringens lov. Vägen till rikedom, särskilt för kvinnorna, konkurrens, mer kvalitet och kvantitet för pengarna. Det där med rikedom stämmer till en del, men det är männen och utländska investerare som tar pengarna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att starta vårdbolag är inte förbjudet och kvinnor säger upp sin anställning och startar eget, men deras småföretag slås ut av de stora vårdbolagen, visar Rapports granskning av den privatiserade hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Och de stora vårdbolagen drivs av män och mer än hälften är utländska investerare. De stora pengarna går således till utlandet och till männen. Sverige går miste om skattepengar. Kvinnorna förlorar både pengarna och jobbet.
Utredningen, som avslöjar dessa fakta, har regeringen Reinfeldt skyndsamt lagt ned. Utredningen får inte ens komma med förslag på hur fåmansväldet i privatiseringen av offentligt finansierad verksamhet ska brytas. Annars vore det väl en god hjälp för den regering som säger sig måna om att göra det enklare, för kvinnor i synnerhet, att starta och överleva som egenföretagare.
Göran Persson hävdade i valrörelsen att en borgerlig alliansregering skulle öppna för utförsäljning av alla sjukhus, akut- och universitetssjukhus inräknade. En indignerad Fredrik Reinfeldt förnekade detta och därmed fick debatten om privatisering ingen plats i valrörelsen. Antingen körde han med en skamlig lögn eller också är han helt lurad. Regeringen Reinfeldt gör det fritt fram att från första juli sälja alla sjukhus till vinstdrivande bolag.
Landstingspolitikerna, ofta klassade som "idioter som ingenting begriper", besitter åtminstone i det här fallet högre kompetens än politikerna i regeringen. Inget landsting är berett att sälja ut sina sjukhus. I dagsläget, får tilläggas.
Vårdcentraler får drivas i privat regi och i vinstsyfte. Dagens Nyheters granskning av den privata verksamheten i Stockholm, visar hur distriktsläkare blivit mångmiljonärer på att gå från landstingsdrivna vårdcentraler till privata vårdcentraler vars verksamhet också den finansieras med skattemedel. Höga vinster, miljonlöner, generösa styrelsearvoden och generös aktieutdelning är konceptet.
Regeringen satsar tre miljarder kronor på en reform så att fler ska ha råd att gå till tandläkaren. Kanske skulle det räcka med att tandläkarna sänkte priset. Rapports granskning visar att privat tandläkeri är en lysande affär. Vinsten ligger i snitt på 500 kronor per intjänad tusenlapp. Marginaler det är svårt att hitta någon annanstans i näringslivet. Fyrtio av landets tandläkare gav sig själva en aktieutdelning på över en miljon kronor. Rekordet, 332,5 miljoner i utdelning, finns i Stokholm, men även Norrbottenskliniker finns med på listan.
Tandläkarnas argument för att inte sänka priset är att patienterna då skulle bli alldeles för många. Är det verkligen vårdens uppdrag att hålla patienterna på avstånd med höga priser?
"Det måste vara fint att bli rik i Sverige", säger näringsminister Maud Olofsson i en intervju i miljonärstidningen Connoisseur. "Det måste bli tillåtet att bli rik och tjäna pengar på vård och omsorg", säger hon i Dagens Industri.
Att vara rik har väl alltid varit fint. Desto rikare, desto finare. Däremot är det ytterst tveksamt om offentligt finansierad vård och omsorg är lämpliga verksamheter att berika sig på. Om vårdgivare kan sänka kostnaderna, är det bra för samhället och medborgarna under förutsättning att pengarna går till mer och bättre vård. Hamnar besparingarna i vårdgivarens privata fickor finns det bara en vinnare.