Skål för den gröna energin

ENERGISKT. Haparanda har Ikea. Piteå har energi. Kommunen tycks vara på god väg att bli en storskalig producent av alternativ energi. Det ljusnar i norr. På många sätt. Nu gäller det för denna landsända att se till att också få del av vinsterna.

Piteå2006-10-19 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Elenergin är dyr och det är också oljan som dessutom förorenar vår miljö. Vattenkraften är ren som energi, men utbyggnaden av älvarna förstör naturvärden. Kraftverken kan trimmas, men fler älvar ska inte byggas ut. Kärnkraften ska på sikt avvecklas. Den borgerliga regeringen vill annat, men så ser i alla fall energipolitiken ut än så länge.

Beroendet av fossila bränslen, främst olja, ska minskas och vara avvecklat 2020. En absolut nödvändighet för att minska utsläppen av koldioxid och andra gaser som göder växthuseffekten och inom snarare framtid än vi kan ana tvingar oss att fly för livet undan vrålande orkaner och framvällande vattenmassor.



Under 90-talets massarbetslöshet och följande ekonomiska stålbad uppstod konsulenter som höll föreläsningar och kurser och lärde ut att det kinesiska tecknet för "kris" också betydde "möjlighet". Det var så vi skulle se på livet. Något gott och nytt kunde födas ur eländet. När det gäller energifrågan torde markbygdsborna vara beredda att till hundratie procent helt ställa upp på kinesernas filosofi.

Aldrig kunde man väl tro att Markbygden, denna avfolkade bygd, någonsin skulle omnämnas i riksmedia i samband med ord som mångmiljardinvesteringar. Än sker det under och undret i det här fallet heter omställning till energi från förnyelsebara källor. Det Gröna Folkhemmet, grundat under förre statsministern Göran Persson, breder ut sig till byar och platser som Koler, Långträsk, Storsund, Manträsk, Flötuträsk, Fagerheden.

De högt belägna kalhyggena ska bebyggas med gigantiska vindsnurror som tillsammans bildar norra Europas största vindkraftpark. Så ser planerna ut och det är sannerligen rätt fantastiskt. Negativa inslag finns också. Sådant som berör mark, djur- och fågellivet. Samerna har invändningar. Förhoppningsvis går de flesta problemen att lösa till belåtenhet för dem som kan drabbas.



Piteå kommun är på god väg att bli centrum för produktion av flera slags alternativa bränslen. Gas från pappersbrukens svartlut som omvandlas till fordonsbränsle. Femton års forskningsarbete vid Energitekniskt Centrum (ETC) i Piteå börjar bära frukt. Svartlutsprojektet följs med stort intresse över hela världen.

Fabrik för produktion av biodiesel kan börja byggas till sommaren och därtill planeras en fabrik för produktion av bärnstenssyra som kan ersätta olja i en lång rad produkter, framför allt i plast. Det är en produkt av stort riksintresse. Långt framskriden forskning pågår vid Luleå tekniska universitet. En produktionsanläggning som bygger på forskningen i Luleå finns redan i Pomacle i Frankrike. Jacques Chirac klippte banden vid invigningen.

"Det här är så spännande att mitt huvud ibland nästan sprängs" säger forskningsprojektets ledare professor Kris Berglund i en intervju i NSD.



Här har staten och det privata näringslivet tillsammans åstadkommit det som krävs för att skapa sysselsättning och tillväxt och därtill bättre miljö. Nya produkter som ger upphov till nya verksamheter och nya jobb. Norrbottens naturtillgångar, dit kan nu också räknas vinden och glesbygden, exploateras på nytt. Det ger sysselsättning och framtidstro.

Förhoppningsvis får bygden och länet också del av de vinster som skapas. På 50-talet, när endast Stockholmsregionen kunde mäta sig med Norrbotten i tillväxt, gav investeringarna jobb, men vinsterna investerades i södra Sverige och utomlands. Låt oss inte åka på den blåsningen en gång till.

Läs mer om