Sjukfuskjakt med uselt resultat

FUSKJAKT. Efter direktiv från alliansregeringen har Försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaron. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste året. Är han eller hon riktigt sjuk eller bluffar dom?

Piteå2008-02-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu är det sannolikt i 99 procent av alla sjukskrivningar aldrig fråga om att bluffa sig fram utan om att man verkligen är sjuk och har behov av sin försäkring för att någorlunda klara sin ekonomi. Men jakten på de sjuka har intensifierats sedan högerregeringen tog över makten 2006. Under förra året anmäldes omkring 4 700 "fuskare" av Försäkringskassan.



Av de misstänkta gick cirka 2 000 till rättsligt avslut. Av dessa fälldes endast 14 procent. De som utnyttjar sjukförsäkringen för egen vinnings skull ska självfallet ställas till ansvar. Något annat gives inte, men att utifrån detta ifrågasätta så många människor utan att ha riktigt på fötterna känns inte bara otryggt utan också i hög grad rättsosäkert.

Alliansregeringen kräver numer att den som är sjuk, och som inte är beredd att byta arbete efter sex månaders sjukskrivning, kan förlora sin sjukpenning. Ut och sök ett nytt jobb! Var som helst i landet. Bostadsort och familj räknas inte längre i det nya "arbetarpartiets" politik. Dubbelt boende och splittrad familj finns inte på dagordningen i denna politik som även gäller den som är långtidsarbetslös.



Alliansens tro är att hårdare tag mot sjukskrivna och arbetslösa ska skapa utrymme för fortsatta skattesänkningar. Kan vi spara någon miljarder på landets sjukskrivna kan vi också sänka skatten för de som redan har.

Nu är inte människor generella; inte maskiner. Sjukdomar eller olyckor drabbar oss alla någon gång i livet och individuellt olika hårt. Då behöver vi stöd och hjälp inte ifrågasättanden och misstänkliggöranden.

Ena dagen kan Fredrik Reinfeldt tala om empati och om de svaga i samhället, om delaktighet och att ge alla människor en identitet och en framtid. Nästa dag drar han åt tumskruvarna på dem som redan saknar både delaktighet och framtid.

Blåslampan på de sjukskriva, och inte minst de långtidssjukskrivna, har hängt med sedan högeralliansen tillträdde. Och den ska tydligen fortsätta att bränna. Då blir opinionssiffrorna därefter. Alla har vi någon i vår bekantskapskrets som drabbats av den nya högern, där man tydligen ska vara frisk och ung för att passa in.



Allt fler avvaktar säkert med bävan vad som komma skall i framtida försämringar. Klart är att de sjukskrivna kan räkna med fortsatta tuffa tag. Är du sjuk, arbetslös eller pensionär ska du med högeralliansens politik straffas med sämre ekonomi. Allt under devisen att arbetslinjen må vara allas frälsning.

Ska människor verkligen jagas och ifrågasättas på grund av ohälsa? Ett samhälle med en sådan människosyn vill vi inte se. I det nya arbetarpartiets Sverige åsidosätts läkarutlåtanden och beprövad vetenskaplig forskning för en regerings vilja att till varje pris sänka kostnaderna för sjukfrånvaron. Allt för att slopa förmögenhetsskatten och ge redan välfyllda plånböcker ytterligare tillskott. Övriga får skylla sig själva.



En fungerande arbetsmiljö och genomtänkta rehabiliteringsåtgärder kan snabbt pressa ner sjukskrivningarna, men i stället för att lägga ansvaret för detta på arbetsgivaren är det den enskilde som ska reda ut problemen. Annars åker sjukpenningen.