Sjukdom ska kosta i Alliansens Sverige

SJUKT. Det ska kosta att vara sjuk. Då blir folk friskare. Det är den borgerliga alliansens övertygelse. Behandlingsmetoden kommer säkert att fungera. En tid. Priset är ökad utslitning, försämrad folkhälsa och högre kostnader för samhället.

Piteå2006-09-12 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sjuk- och föräldraförsäkring med 80 procents ersättning av förlorad inkomst ligger fast. Det var budskapet i media (även denna ledarsidas) sedan Fredrik Reinfeldt & Co presenterat sitt valmanifest.

Visst. 80 procents ersättning. Men av vad? Det som försvann i nyheterna var för det första att taket i sjuk- och föräldraförsäkringen sänks till 24 800 kronor. Höjningen av taket till 33 000 kronor som regeringen och samarbetspartierna genomförde första juli i år undanröjs.



Synd. Höjningen av taket tar bort männens starkaste argument för att inte ta föräldraledigt; familjens stora ekonomiska förlust. Istället ska den borgerliga alliansen kasta in "pappabonus" på 3 000 kronor i skattesänkning. Höjningen av taket kostar dessutom inte mycket, eftersom personer i de här lönelägena sällan är sjuka. Anledningen är enkel. De har ett stimulerande jobb och de kan i stor utsträckning själva bestämma över jobbet och arbetssituationen.

Slutligen är det en rättvisesak. Den här gruppen betalar en premie som ska ge dem 80 procent av lönen vid sjukdom och föräldraledigt. Väldigt många får inte det om taket åter sänks. Moderaterna och kristdemokraterna vill också införa ytterligare en karensdag. Den kan mycket väl bli verklighet som eftergift i någon förhandling mellan partierna i Alliansen.



Moderaterna fick visserligen backa från att sänka sjukpenningen till 70 procent, men sättet att räkna fick partiet igenom. Sjukpenningen ska inte räknas på förväntad inkomst, utan på inkomsten tolv månader bakåt i tiden. För den som varvat tillfälliga jobb med a-kassa eller studier kan tappet bli stort. Och än större för den som tjänar över 24 800 kronor.

Den som inte haft någon inkomst de senaste tolv månaderna, studerat till exempel, men fått jobb och blir sjuk får med borgarnas modell räkna ersättningen på den förväntade lönen, men bara till 95 procent. Är månadslönen 18 000 kronor blir tappet 720 kronor på en månad. Där försvann ett par nya skor eller matpengar för flera dagar.



Socialdemokraterna och vänsterpartiet står fast vid generösa ersättningar. Vänsterpartiet vill delvis höja. Miljöpartiets förslag att förtidspensionerade ska få rätt att studera på heltid utan att ersättningen berörs, är ett humant förslag som samhället i förlängningen tjänar på.

Förtidspensionärerna har det redan knapert. Ersättningen är 64 procent av den genomsnittliga inkomsten tre år bakåt i tiden. Moderaterna vill dra åt tumskruvarna än mer. Ersättningen ska sänkas till 60 procent och där försvinner ungefär en tusenlapp per månad från en redan låg inkomst. Moderaterna vill också att bara 80 procent av förtidspensionen ska vara pensionsgrundande. Folkpartiet håller med.



Så mycket är det vackra talet värt om att alla ska ges möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar klara sin försörjning. Bakom de fagra orden döljer sig en stenhård politik där människor ska tvingas ta låglönejobb som de friska, starka aldrig skulle befatta sig med.

I den borgerliga Alliansens Sverige ska den som är frisk och har ett arbete belönas med sänkt skatt. "Jobbavdrag". Heltidare och höginkomsttagare får mest. Deltidare och låginkomsttagare får minst. Sjuka, arbetslösa, pensionärer och förtidspensionerade får ingenting. De får betala. Lägre ersättning, högre skatt och dyrare medicin. Det ska kosta att vara sjuk och arbetslös.

Läs mer om