Sjuka tvingas till arbete
Utförsäkring Förändringarna i sjukförsäkringen börjar nu visa sig. Människor blir utförsäkrade. Vid årsskiftet beräknas 54 000 personer hamna i den situationen. Försäkringskassans "experter" tycks ge olika bedömningar vad gäller människors sjukdomsbild. Kan de jobba, eller kan de inte? Helst det förra.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson(M) har utlovat ett nytt system för ersättning för de många som är beroende av sjukförsäkringens sjuk-och aktivitetsersättning. Något besked om detta har inte kommit. Istället drabbas allt fler människor av de "nya Socialdemokraternas" så kallade välfärdspolitik.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om inte annat drabbar det dem som nu är sjukskrivna på deltid och kanske har ett halvtidsjobb. När det vid årsskiftet förbrukat sin sjukpenning blir det att ställa upp om man inte vill förlora sin ersättning. Om den som är sjuk inte ställer upp på arbetsförmedlingens så kallade introduktionskurs riskerar han eller hon att bli utan ersättning. Dessutom kan man missa det aktivitetsstöd som alliansregeringen infört.
Än märkligare är att arbetsförmedlingen kräver att deltidssjukskrivna ska skriva in sig som arbetssökande fastän personen i fråga redan har ett fast halvtidsjobb. Om inte får man inte ut det aktivitetsstöd som bara utbetalas om man gått arbetsförmedlingens speciella introduktionskurs. Dessutom måste den sjukskrivne på deltid begära tjänstledighet från arbetsgivaren i stället för sjukskrivning. Trots att man enligt läkarintyg är sjuk! Det blir en
Kafka-liknande tillvaro i en märklig byråkrati som den moderatledda regeringen arbetat fram utan eftertanke på vilka konsekvenserna skulle bli.
Verkligheten blir att deltidssjuka i framtiden blir deltidsarbetslösa, men om de inte är med i den a-kassa som alliansregeringen redan försämrat, vad sker då? Inga svar förstås. Regelsystemet är ogenomtänkt och minst sagt galet. Detta inte minst mot bakgrunden av att det inte finns en för arbetsgivaren rättslig grund för att ge tjänstledighet för att vara sjuk.
Allt detta kallar högerregeringen som en väg för att sätta stopp för utanförskapet. Sannerligen ett märkligt agerande, men det kan ju hända att socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson eller arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, båda (M) kan ge en förklaring. Hur har det gått med människors utanförskap? En rak fråga. Sannolikheten är att den pinsamma tystnaden kring detta fortsätter.
Verkligheten är att efter direktiv från alliansregeringen har försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaro. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste åren. Alliansregeringen kräver numera att den som är sjuk, och som inte är beredd att byta arbete efter sex månaders sjukskrivning, kan förlora sin sjukpenning. Jobb ska sökas i hela landet. Kostnaderna för ett dubbelt boende och en kanske splittrad familj finns inte på dagordningen i denna politik.
Sjukdomar eller olyckor drabbar oss alla någon gång i livet. Individuellt och olika hårt. Då behöver vi stöd och hjälp inte ifrågasättanden och misstänkliggöranden.
Ena dagen kan Fredrik Reinfeldt tala med empati om de svaga i samhället, om delaktighet och att ge alla människor en identitet och en framtid. Nästa dag drar han åt tumskruvarna på dem som redan saknar både delaktighet och framtid. Med stöveln på de deltidssjuka lär utslagningen bara öka.